12 Oktober 2017

MARSS Successfully Installs NiDAR Security System Onboard New LCS for Royal Malaysian Navy

12 Oktober 2017


NiDAR security system for RMN's Gowind class (all images : MARSS)

MARSS successfully installs NiDAR security system onboard new offshore patrol vessel for Royal Malaysian Navy

MARSS recently completed the installation of its NiDAR perimeter security system on the first of six offshore patrol vessels for the Royal Malaysian Navy which was launched earlier this month. 

The contract includes the design, integration, delivery, installation and commissioning of the MARSS NiDAR 360° air, surface and underwater anti-intruder security system, with the first hull of the Littoral Combat Ship (LCS) fleet launched last month.

NiDAR automatically detects and alerts operators against divers, underwater vehicles and small fast-moving surface intruders by integrating near and long-range surveillance with deterrents into one intelligent domain awareness picture.



The system integrates diver detection sonars, thermal imaging cameras and sensor feeds from onboard radar, as well as non-lethal deterrents. NiDAR will be operated via MARSS’ intuitive Command & Control (C2) interface from multiple fixed and mobile command stations onboard.

“MARSS established a strong working partnership with the Royal Malaysian Navy and Boustead Naval Shipyard to design and deliver a comprehensive world class vessel security system. Our NiDAR system redefines what can be achieved for maritime domain awareness leveraging Commercial Off The Shelf (COTS) equipment,“ said Rob Balloch, SVP of MARSS Group.



“MARSS established an engineering presence in Malaysia to support our customers with the implementation of force protection technologies across their assets. The project also saw a number of substantial sub-contracts placed with key partners to support the large scale project. We are pleased to reveal the completion of two ship-sets to date.”

MARSS has an established track record in the development of integrated maritime domain awareness solutions with NiDAR™ systems operational worldwide in the protection of naval, commercial and private vessels.

(MARSS)

106 komentar:

  1. Tahniah,malaysia telah berjaya bina Nidar 100% buatan tempatan ...qiqiqi

    BalasHapus
  2. Ini kalo di Tank Ambrams mirip teknologi Throphy Israel kali ya ? Keren.

    BalasHapus
  3. wow haibat....kalah destroyer usa....dengar citer kapal nie nak up grade juga ngan laser.....tahniah malaysie,.....nie bina tempatan pulak...haibat engineer malaysie ,,,genius

    BalasHapus
    Balasan
    1. kalau kehebatan nya atasi destroyer usa... tapi sayang gak bisa ngatasi PKR milik tetangga yang tahapnya MENDUNIA®....

      Hapus
    2. maybe pkr tni bawah sikit banding malaysie punyer.....pkr ade ciws.....malaysie tak de....main gun pkr super rapid 76 mm.....malaysie canon 57 mm.....tu beda die

      Hapus
    3. Bukan itu saja, Sigma PKR hanya ada 4 Exocet, SGPV ada 8 NSM. Sigma PKR hanya ada 12 VLS, SGPV ada 16 VLS. byk bezanya.

      Hapus
    4. nachh ngumpul nich smua asiikk..πŸ˜‹

      hoooooyy pik pik, sapikkk, kt siape ashm sigma 4 doank, lah lauchernya aje lapan(8), sini setor jidat dolo tung tung tungπŸ”¨πŸ”¨πŸ”¨ haha!

      nich buat luh pinter, spek aselinyo:

      https://defence.pk/pdf/attachments/pkr-jpg.280655/
      https://defence.pk/pdf/attachments/pkr-jpg.280347/

      skr emg pkr sigma baru otmel 76mm, tak masalah, dibanding 3 balon tuch kuning warnonyo🎈🎈🎈(anggep aja koneng)
      kleian sendiri kmarin dolo bo'ong bilang "akan" dipasang lengkap. tak taunya omphoongg haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      drpd puyenk liat nich 331 latihan: eiitt ada senjata tambahan 2 × 20 mm Denel GI-2 haha!

      https://www.youtube.com/watch?v=xZBcGVBLQFc

      Hapus
    5. pik sapik, mari guwe ajar cerdas dikit.

      kalo ashm pkr cuman 4 jg itu gak masalah emg knp? mau tau?? ato mau tau bingits

      nich guwe kasi pencerahan, biar seneng.
      dalam taktik peperangan sebenernya yang penting itu anti air misilnya hrs lbh banyak dr ashm, 12 vl mica aja uda cukup, lebih malah. tp kalo py puluhan malah bagus, probabilitas selamatnya lbh bagus. tp gpp pkr py millenium gun kok, jd mayan aman haha!

      kerna rata2 1 fregat+destroyer cmn py 8(DELAPAN) ashm.

      kalo ashm habis dilalap anti air multi-target, luh mau ngalahin kapal musuh pake apaan??balon pik haha!

      makanya pkr dikasih otmel 76mm + millenium gun, buat kilik2 kapal musuh yg gak berdaya, kerna lawan yg keabisan pluru penghancur kapal alias ashm.

      begitu pik, dach ngerti blom. kalo uda kasi tau ompol(paul) yach haha!

      Hapus
    6. Terserah kepada strategi masing-masing...gak usah kepanasan..

      Hapus
    7. Qiqiqi,di kata kepanasan lihat gowind ompong tak de missile,yg ada cuma 3 balon qiqiqi...CIWS pun tak de,canonpun cuma boleh 57 mm,nelayan cinapun tak takut,apalagi cina soldier Wkwkwk

      Hapus
    8. Gak apa apa om...yang penting jangan takut...jangan kabur...amanah yang diberi harus dipikul...

      Hapus
    9. 2 buah meriam 30mm yang ada pada LCS TLDM tu lah CIWS..

      Hapus
    10. Jangan memandang rendah meriam Bofor 57mm... rasanya anda boleh lihat data kemampuan meriam ni... antara kelebihan adalah kepelbagaian mode tembakan... sedangkan US kuasa besar dunia pun memilih meriam versi bofors 57mm untuk kapal LCS mereka.... jika Amerika pun memilih 57mm pasti bersebab...

      Hapus
    11. meriam Bofors 57mm LCS TLDM adalah sama dengan versi meriam utama untuk kapal stealth/halimunan kelas Visby.. yang mana laras meriam boleh dimasukkan kedalam perumah kupola meriam.

      Hapus
    12. Bro gempurwira...mat rempit tiada pengetahuan mengenai CIWS sedangkan bofors 57mm itu sendiri bertindak sebagai CIWS..maafkan dia bro...CIWS & meriam 76mm sudah cukup buat mat rempit...bagi yang melihat data kemampuan, maka tahu akan kemampuannya...santai bro...

      Hapus
    13. ko nie nak buat lawak ke???asas semula bofors tu untuk surface kanon...bukan untuk ciws....bukan nak boleh buat ciws.....azazi ciws itu untuk pertahanan udara....frquenzy fire rate harus tinggi...bofors cuma fire rate cuma 200 fire/minit...banding milenium gun ciws 1000/minit.....bofors nak tembak layang2 ke????kah kah kah

      Hapus
    14. https://www.youtube.com/watch?v=rldn9Hvzih4

      Hapus
    15. Anda boleh lihat kepelbagaian mode tembakan... TQ

      Hapus
    16. Suwandaru@ buat penat sahaje awak explain sama mereka,Iqram m gempurwira tuh cuma budak kecik tak de knowledge,sekolahpun tak lulus Wkwkwk
      ...aq pun nak gelak tawa sangat baca meriam 30 mm n bofors 57 mm boleh digunakan sbg CIWS Wkwkwk....aq pun maklum sahaje bro daru kerana kapal2 TLDM tuh guna banyak meriam 30 mm n 57 mm tak de yg menggerunkan dari sistem senjata canon TLDM nih Wkwkwk...makanya aq td kata nelayan cinapun tak takut apalagi askar cina Wkwkwk

      Hapus
    17. Gempurwira@ canon 30 mm n bofors 57 mm itu bkn CIWS pakcik,itu meriam untuk fire surface bkn pertahanan udara..
      USA punya CIWS Phalanx untuk pertahanan udara bkn guna bofors 57mm untuk pertahanan udara,hakekat dan azas bofors 57mm dgn CIWS Phalanx tuh beda pakcik

      Hapus
    18. dah terang2 dalam rakaman youtube tu dah tunjuk... atau pendapat kamu meriam utama kapal hanya berfungsi untuk tembak kapal permukaan sahaja...??? hehehehe info berlambak dalam internet bro... BACALAH... membaca itu jambatan ilmu... hehehehe

      Hapus
    19. maksud dia jika ada ancaman udara jarak dekat terhadap kapal meriam 57mm dan meriam 30mm tak berfungsi langsung...??? kemon la bro...

      Hapus
    20. Hi-Tech Weapon Will Protect Ships from Attack Craft
      (Source: UK Ministry of Defence; issued Sept. 14, 2005)
      UK Type 23 Frigates are to receive one of the most advanced small-calibre gun systems in the world thanks to a £15 million deal with MSI Defence Systems.

      Designed specifically to deal with threats from fast attack craft such as high-powered inflatables or speedboats, the new weapons - the DS30 Mk2 Automatic 30mm Naval Gun - will use the latest optics and sensors to detect, track and destroy 'close-in' threats.

      The contract will see 26 systems delivered. Each system consists of an Electro Optic Gun Fire Control System integrated with an upgraded mount and the ATK Bushmaster II cannon.

      Minister for Defence Procurement, Lord Drayson said: "There is a need to protect our ships from small, fast moving craft and this system will give us the flexibility, rate of fire, accuracy and dependability we require.

      "A proven track record, use of cutting-edge target acquisition equipment and advanced target tracking algorithms coupled with good value for money made it the obvious choice to equip our Type 23 frigates.

      "Although we will always have a human in control of the system, it has the ability to detect and track targets entirely automatically, and the Bushmaster cannon can fire a range of ammunition making it flexible, suitable for future growth and ideal for a range of tasks including air defence."

      The system uses a laser range finder, a thermal imager, an electro-optical director and a colour TV camera to locate and identify potential targets.

      The system is expected to enter service towards the end of 2006. Two will be fitted to each Type 23 frigate over an eight year programme. All production of the gun systems will be done by MSI Defence Systems in Norwich.

      link - http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/62881/uk-orders-guns-to-protect-rn-frigates-(sep-15).html

      Hapus
    21. "Although we will always have a human in control of the system, it has the ability to detect and track targets entirely automatically, and the Bushmaster cannon can fire a range of ammunition making it flexible, suitable for future growth and ideal for a range of tasks including air defence."

      Masih tak jelas bro....???

      Hapus
    22. Ammunition for the Bofors 57 mm gun is produced by Bofors, Sako Limited in Finland, SME Ordnance in Malaysia and Nammo in Norway.

      In 2006, BAE Systems AB began to offer the Bofors 57 mm 3P all-target programmable ammunition, this allows three proximity fuzing modes as well as settings for time, impact, and armor-piercing functions. This increases the flexibility and effectiveness of the gun system, which has further reduced the reaction time of the gun and it is possible to choose ammunition mode at the moment of firing, giving it the ability to switch rapidly between surface targets, air targets, and ground targets

      Link- https://en.wikipedia.org/wiki/Bofors_57_mm_gun#cite_note-2

      Hapus
    23. Gempurwira@ aq pun maklumlah awak cem tuh kerana awak tak paham apa tuh CIWS,awak bezakan hakikat dan asas CIWS dgn canon 30mm n bofors 57mm,hakikat dan asas CIWS ianya boleh fire surface dan pertahanan udara...saya guna 1 example,ada missile tomahawk atau kalibr nak hantam gowind,apa gowind ada kemampuan nak hancurkan tomahawk atau kalibr yg datang mendekat,apa dgn canon 30mm dan bofors 57mm gowind boleh hancurkan missile itu sebelum tewaskan gowind,apa dgn firing rate 200 amunition perminute bofors boleh hancurkan missile sebelum kena kapal,beza bila guna CIWS,sebelum missile mendekat CIWS akan merespon dan fire HEAT amunition 1000 amunition perminute dgn high speed,amunition yg digunapun tak seperti amunition yg digunakan bofors,amunition yg di guna CIWS ialah amunition khusus yg dapat membakar missile jika sudah terkena tembakan CIWS,sebelum missile mendekat missile susah hancur lebor kerana amunition CIWS

      Hapus
    24. tak kisahlah ciws ka apa ka yang pasti kedua sistem 57mm dan 30mm mampu untuk menghadapi ancaman udara jarak dekat itu yang penting.... dan dalam masa yang sama ia berkemampuan untuk mempertahankan kapal dari ancaman permukaan jarak dekat.. pada saya itu lebih fleksibel..

      Hapus
    25. Bro Mat Rempit... jangan anda lupa LCS TLDM ada sistem pertahanan misil pertahanan udara.. ia berfungsi untuk menghadapi ancaman udara bukan hanya meriam....hehehe gabungan kesemua misil pertahanan udara, bofors 57mm dan meriam 30mm adakah masih tidak memadai untuk mempertahankan diri dari ancaman udara...???

      Hapus
    26. Gempurwira@ bila pertahanan udara hanya cukup guna bofors 57mm,knp USA guna CIWS Phalanx pada kapal2 perangnya dan Rusia jg guna CIWS padahal kapal perangnya rusia guna meriam utama AK 100mm

      Hapus
    27. kenapa tak bagi contoh terdekat LCS Amerika...???

      Hapus
    28. https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Freedom_(LCS-1)

      https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Independence_(LCS-2)

      lihat link yang saya beri dan cuba lihat persenjataan kedua kapal ni..

      Hapus
    29. Gempurwira@ aq pun tak lah paham,maybe TLDM berpikir gowind sudahlah cukup dgn doktrin pertahanan jarak dekat,tp TNI AL berpikir kapal2 perangnya punya doktrin pertahanan udara jarak jauh,jadi bila ada missile2 yg mendekat nak hantam KRI dipastikan missile itu sudah hancur lebor sebelum mendekat kapal KRI

      Hapus
    30. pada saya pemasangan persenjataan mengikut doktrin/ perancangan pertahanan laut negara masing2 kerana masing2 ada doktrinnya sendiri...

      Hapus
    31. Palu Gada, itu version Damen. versi indonesia cuma ada 4.

      https://oceanhub.com/@damen-shipyards-gorinchem/first-sigma-10514-pkr-frigate-for-indonesian-navy-completes-sea-trials

      Hapus
    32. adu biuunnggm, keras kepala ini om pik sapiikk...masi ngeyel aje, itu link yg km beri gambarnya kapal 613 punya maroko dodol haha! sini tamba lagi fentungannya biar sadaaarr tung tung tungπŸ”¨πŸ”¨πŸ”¨ haha!

      nich liat sendiri PKR dipilem, yg ada kri 331, di detik 031, kliatan launcernya aja 4 bolong x 2 = 8(DELAPAN).

      masa guwe bo'ong ame luh. baru minggu lalu guwe uda naik ke kapal PKR sigma 10514 langsung!!
      jadi guwe uda liat tuch launcher 8(DELAPAN) bolongnya haha!

      https://www.youtube.com/watch?v=pVrzskrmPKQ

      Hapus
    33. @gempurwira...sudahlah bro...buat penat je terangkan kpd diorang...penat diorang nak menafikan fakta itu...hahaha...rujukan sudah ada tapi malas membaca...bagi je meriam oto melara 76mm mereka pengiktirafan...

      Hapus
    34. Bro shafiq...anda harus liat rujukan youtube yang diberikan oleh bro palu...tiada tube peluncur missile yang diinstall...

      Hapus
    35. seperti yg guwe tulis diatas, sekali lagi guwe ulang yakkk..pik sapikk

      yg terpenting itu senjata anti dot sperti misil anti air & ciws buat netralin ashm(misil anti kapal) hrs dibuat lebih banyak ato minimal disamakan.

      rata2 fregat/destroyer sahaje bawa ashm 8 misil.
      jadi kalo kamu punya anti air misil spt mica 8 biji saja artinya probabilitas selamat dari ancaman senjata ashm ckp baik kalo 1 kapal vs 1 kapal.

      nach pkr mmg hanya 12 misil vl mica+ 8 ashm.
      tetapi dilengkapi millenium gun(ciws)=250 rounds alias pluru. silakan itung sendiri brp banyak ashm bisa dinetralkan dgn peluru sebanyak 250 ituhh pik sapiikk haha!

      biarpun misalnya pkr dilengkapi hanya 4 ato bahkan 2 ashm, optimis bisa selamat.
      kalo kamu liat kapal MRLF kami bung tomo class, itu launchernya untuk 4 ashm tapi aselinya hanya pasang 2 saja.
      yg mau lawan harus mikir2 dolo, kerna apa, yaitu td dia punya tabung vls anti air misil ada 16. dan punya otmel 76 mm. silakan kalo mau cuba2, makanya dipake PBB(UN) terusssss.

      Hapus
    36. oiya mamad, guwe kan gak bo'ong, guwe bilang launcher bolong yach haha!
      yg bilang tube launcher luh mamaddd haha!😚

      gpplah bolong daripade balooonn 3 biji, koneng warnanya haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    37. eniwei om pikk sapiik my prend.

      jgn lupa rumusnya, anti air misil hrs lbh banyak dari ashm lawan.

      buat kapal2 rusia beda. kapal lama ada yg punya 20 ashm, nach ati2 bagi yg py anti dot dibawah itu.
      tapi tnang aje, rusia bkn ancaman buat kleian kan.

      LCS itu kapal bagus, kerna sdh moderen sensor+senjatanya, optimis mampu kok menghadapi peperangan moderen. fregat/destro asing pun pikir2 lawan kapal yg py anti dot seperti punya kleian, dijamin itu pik

      jaman skr utk pertahanan pantai dan wilayah kepulauan, korvet & fregat moderen udah lebih dari cukup. makin kecil makin susah di deteksi.

      rusia & amrik aja uda mulai mengecil. kapal gede itu dibuat spy bisa bawa lebih banyak senjata dan bahan bakar ama buat senggol2an haha!πŸ€‘πŸ€‘πŸ€‘

      Hapus
    38. Iqram@ kau nih kepala batulah,bila tak paham hakikat dan asas CIWS dgn canon bofors jgn meracaulah

      Hapus
    39. bagi org org indon ..ciws tu mesti double barrel dan mesti berada di belakang meriam utama... mpaham paham je la tahap pendidikan mereka.. MENDUNIA tu...kah kah kah

      Hapus
    40. @ Mat rempit...asas bofors sebagai cannon...tetapi fungsi sampingan yang dikeluarkan oleh BAE juga digunakan sebagai CIWS...siapa yang gak faham...ane lagi faham..ane malah tenang aja,cuma keliatan om mat rempit seperti kepanasan menafikan keupayaan keluaran BAE nih...sila rujuk aja informasinya bung..gak rugi membaca...

      @Dein...nampaknya CIWS itu lagi penting dari ASM...seharusnya kapal perang install CIWS je..wkwkwk

      Hapus
    41. Dein@ kl ada wang baca internet tuh,aq tak kata CIWS itu mesti double barrel bodoh

      Hapus
    42. Mat rempit kepanasan...aku lagi faham maksud @Dein..perumpamaan aja...senang aja bodoh-bodohkan orang yah..diri sendiri lagi malas membaca gak sadar diri...diri sendiri yang gak bisa kenyataan fakta lagi mahu bodohkan orang lain...

      Hapus
    43. Iqram@ banyak2 baca bro biar ada knowledge,baca komentar saya diatas....asas CIWS itu sbg canon surface,ia jg boleh sebagai pertahanan udara,halau missile,drone n aircraft...apa boleh bofors 57mm dgn firing rate 200 amunition perminute boleh tewaskan missile...kl cuma boleh pake main canon boleh halau missile knp kapal USA n Rusia pake CIWS

      Hapus
    44. @Mat rempit...tadi bilang asas bofors 57mm sebagai canon..ya itu benar..tapi air target juga bisa dilaksanakan dengan penggunaan 3P ammunition...specificationnya bisa di liat pada website BAE..

      Kenapa kapal USA N RUSSIA lagi pake CIWS? Liat komentar aku di atas lagi bung...terserah strategi masing2...terus penggunaan senjata disesuaikan dengan strategi yang digunakan...

      Hapus
    45. Iqram@ aq tak panaslah,cuma korang berdua tak paham apa tuh CIWS...canon CWIS itu di design beza dgn canon seperti bofors,selain sbg firing surface,canon CIWS boleh halau missile,drone dan aircraft yg mendekat,high speed firing CIWS lebih cepat dari bofors,amunition pun beza,amunition CIWS di design boleh membakar missile yg datang sehingga missile yg mendekat hancur lebor sebelum mendekati kapal

      Hapus
    46. Bro...Bofors 57mm MK3 bisa digunakan untuk air target dengan penggunaan 3P ammunition...

      Hapus
    47. Knp USA n Rusia pake CIWS kerana bofors 57mm tak cukup mampu halau missile walaupun bofors guna amunition 3P,selain guna amunition CIWS,kapal USA pun guna CIWS missile,jadi bila ada missile yg datang akan dihalau dgn missile,dgn kata lain USA guna CIWS missile anti missile

      Hapus
    48. Itu yang aku maksudkn bro...terserah kepada strategi masing2...USA guna CIWS & anti missile, sedangkan bofors itu sendiri bisa digunakan untuk air target...sekiranya USA gak mau pake CIWS, terserah aja kepada USA...sperti PKR..ASM Exocet digunakan untuk menyerang...itu terserah kepada kalian...gak ada urusan ama negara lain bung..

      Hapus
    49. Ok, fine nah..link paling dari naval technology. baca dan fahamkan "..The guided-missile frigate is armed with a close-in weapon system, a 76mm medium-calibre gun, two SSM launchers, and a 12-cell vertical launch short-range air defence system.." :

      http://www.naval-technology.com/projects/sigma-10514-pkr-guided-missile-frigates

      Hapus
    50. @ shafiq gahani don't be too stubborn bro, check out this link:

      http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&view=article&id=778

      And you can always find pictures of PKR or KRI Raden Eddy Martadinata carrying 8x anti ship missile tubes which meant it was intended to carry 8 of such missiles (Exocet MM 40 block 3).

      Hapus
    51. https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTY5XaVOY46VLU8yCrKwZMut-OqeIN-wMrEQ2NtS7REs4aE_KP9tPkft13s

      Hapus
    52. yak itu betul, emang 2 launchernya buat kiri & kanan pik sapikkk.

      sedangkan masing2 launcher PKR "AKAN"(reply ompol haha!) di isi tube launcher 4 biji x 2 jadi 8(DELAPAN) ashm.

      btw uda liat blom video youtubenya???kalo blom wah, knafa? habis quota internet luh pik sapikkk haha!

      guwe ulang lagi, nich PKR dipilem, yg ada kri 331, di detik 031, kliatan launcernya 4 bolong x 2 = 8(DELAPAN). ini video nyata(real) loh bukan tulisan doank haha!

      https://www.youtube.com/watch?v=pVrzskrmPKQ

      nach kalo luh gak ngerti tube launcher itu apa, sini guwe kasih gambar contoh: dari mrlf kri 357 bung tomo yg uda guwe sebut diatas tadi juga.

      ini launchernya ada 2, masing2kiri/kanan bolong 8(DELAPAN)

      tapi yg terisi tube lancher 2 biji ashm! ngerti gak pik sapikkk haha!πŸ˜‡

      gambar tube launcher kri 357 bung tomo, isi 2 tube launcher exo
      https://i2.wp.com/jakartagreater.com/wp-content/uploads/2014/10/image204-e1412926334759.jpg?resize=695%2C522
      ijin copas artikelnya om arijkgrπŸ‘
      https://jakartagreater.com/know-kri-bung-tomo-357/

      dalam masa damai, biasa dipasang 2 ashm. tp dalam penugasan ke lebanon, tambah ngangkut 4 ashm. kalo dlm masa perang pasang full 8.

      pnugasaan UN: 4 tube ashm terisi!
      http://4.bp.blogspot.com/-iV3Cz3hHrfE/VlLHC33yT8I/AAAAAAAABIA/yoy4VcOc_ag/s1600/DSC_5589-Copy.jpg
      https://i0.wp.com/jakartagreater.com/wp-content/uploads/2016/06/KRI-Bung-Tomo-1-e1465231491419.jpg?resize=695%2C460&ssl=1

      nach ini paling mantappp potonyaπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      http://jakartagreater.com/wp-content/uploads/2015/07/image16.jpg

      Hapus
    53. lanjut:mrlf 357:
      https://1.bp.blogspot.com/-IHuDZzxtyMs/WeBvgRvt_0I/AAAAAAABc9Y/J3QHXomVoW0QO8YboTA9bMnafnV5YfBSwCLcBGAs/s1600/13%2BKRI%2BBUNG%2BTOMO-357%2BTIBA%2BDI%2B%2BOMAN.3docx.jpg
      UN: 4tube launcher terisi yipiie
      https://i0.wp.com/jakartagreater.com/wp-content/uploads/2016/06/KRI-Bung-Tomo-1-e1465231491419.jpg?resize=695%2C460&ssl=1

      https://www.intelijen.co.id/wp-content/uploads/2017/03/Prajurit-KRI-Bung-Tomo-357-595x279.jpg

      nach kalo masih gak ngerti jg om pik sapiikkk? hadeeuuh guwe lelang jg nich πŸ”¨ fentungan owe, om nyubi mao gak haha!

      Hapus
    54. Ternyata hanya punya 2 aja

      Hapus
    55. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    56. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    57. oiya, gitu aja luh "kepanasan", mamaddd maamadd haha!

      tapi dulu skrg mah uda pasang 4 tube ashmnyo, yg laen disimpen cuy haha!

      Hapus
    58. So the truth is, the tube just only 2..not 4 as predicted..

      Hapus
    59. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    60. 2 tube Asm aja..no wonder just keep saying bout ciws...

      Hapus
    61. kalo pkr malah blom instal tong!
      yang bilang uda itu siapeeehh mamaddd, tung tung tung πŸ”¨πŸ”¨πŸ”¨ haha!





      Hapus
    62. @ Iqrak Razali, if you actually believe that a newly built modern frigate is designed to carry only two ASM tubes than you're more ignorant than I thought you were.

      Even our previous Sigma class corvettes which were of the same design as the PKRs carried four ASM launchers. Note that they are corvettes.

      Hapus
  4. HAHAHAHA.. HANTU MAK LAMPER DAH KELUAR.. MABUK MAKAN BAKSO LA NI..

    BalasHapus
  5. jangan memain ngan malaysie navy ye.....supercanggih terhaibat lar

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iya lah tuh jgn memain dgn TLDM,..TLDM ship ada plasma weapon n laser,TLDM nich menggerunkan dunia akhiratlah hihi

      Hapus
    2. Suwandaru & Mat Rempit, sungguh kompak, se iya se kata, se hati. Sungguh pasangan sempurna, congrats. Semoga kalian berbahagia selamanya. :D

      Hapus
    3. Semoga berbhagia kedua nya..kunyit rupanya...

      Hapus
  6. A.Kadir Jasin..'' amaran bank dunia...economy malaysie makin teruk,semakin melemah''

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betul bung...hanya ekonomi malaysia yg lemah di dunia ini...pft

      Hapus
  7. Still Malays can't match Indonesia.

    BalasHapus
    Balasan
    1. what makes you think we ever want to match indonesia. malaysian armed forces focus on defence doctrine not offonse. we only want to defend malaysia not attack indonesia so why would we want to be better than bigger countries like indonesia. don't talk shit when you don't know anything about military doctrine.

      Hapus
    2. I dont see Indonesia as a potential threat to Malaysia..Indonesia also want to keep peace n defense their own country from threat...

      Hapus
    3. kenapa nak match dgn malaysia..match lah dgn negara yg ramai askar macam us, china, india dan russia tu..baru betul... :)

      Hapus
    4. Please don't assume all Malaysians are Malays as well. Your ignorance insults everyone serving in the MAF.

      Hapus
  8. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  9. Congrats Royal Malaysian Navy!

    BalasHapus
  10. Congrats Royal Malaysian Navy!

    BalasHapus
  11. Ternyata pkr sigma jauh ketinggalan.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iyalah,gowind ada missile balon kuning,pkr tak de,jd pkr ketinggalan Wkwkwk

      Hapus
    2. Benar bung...anti ship missile PKR belum di install...

      Hapus
    3. lah yg bilang uda sape mad mamad haha!

      paling tidak, PKR kan uda punya otmel 76mm stealth cupola sejak dibangun dulu, om anakerokan.
      ama 2 × 20 mm Denel GI-2 di anjungan haha!

      apa perlu guwe reply lagi dari a to z perjalanan pkr

      mayanlah daripada balon koneng 3 biji, katenye mao langsung terpasang smua, ternyata pas dirasmikan, onde mande ada 🎈🎈🎈 haha!

      Hapus
  12. jangan gaduh gaduh.. org sana kena ciws tu mesti double barrel cam phalax, AK-630, Kastan dan mana sistem yg kapal diorg pakai..kalau selain dari tu mereka tak panggil ciws.. paham paham je la tahap ilmu dan pendidikan mereka..keh keh keh.. kita layan je kebodohan mereka ni...

    BalasHapus
    Balasan
    1. CWIS itu tak mesti pake double barrel idiot,banyak baca kau nih

      Hapus
    2. buset dah ditinggal bentar makin jadi, apa gegara hirup helium 3 balon koneng itu yach haha!

      ahh itu kan kt kauuwwlah,
      nich baca om dendeng gendheng haha!

      https://en.wikipedia.org/wiki/Close-in_weapon_system

      ada gak millenium gun disitu, kalau ada, sini donk setor jidatmuh, fentungan guwe uda gak sabar ktmu tung tung tung πŸ”¨πŸ”¨πŸ”¨ haha!

      Hapus
  13. korang nie paham tak erti sebenar ciws

    BalasHapus
    Balasan
    1. Atau kamu yang gak bisa menerima fakta mengenai bofors 57mm mk3?

      Hapus
  14. oke...oke perlu kena beri penjelasan sikit nie...konsep ciws tu untuk air target...rudal/jet..ciws tu bukan masalah kaliber kanon...tapi harus punya fire rate yg tinggi agar efektif kena target...semakin rendah fire rate....semakin jauh efeknya kena target..efektif fire rate minim 1000/minit..untuk standart visa yg bagus

    BalasHapus
  15. bofors 57mm di anggap CIWS oleh malon wkwkwkwkwk

    BalasHapus
  16. malaysie nie memang bebal tahap kotey melancap.....korang kira otomelara 76 mm tak dapat tembak target udara kah???dengan amunisi dart otmel bisa tembak target udara.....tapi bukan juga dinamakan ciws....karena fire rate rendah hampir sama dengan bofors....jadi probability kena target udara rendah....ciws itu bukan masalah berapa banyak barel kanonnya...melainkan seberapa cepat fire ratenya.....semakin tinggi fire rate...semakin akurat kena target....semakin rendah fire rate....semakin tak kena target...karena target udara itu punya kecepatan tinggi ( mach)...hanya fitur fire rate tinggi lah yg ideal disebut ciws.....yg single barel seperti milenium gun..fire rate juga tinggi....atau gatling ak 630/730/palash/kahstan rusia...itu juga rate of fire tinggi.....bukan main gun macam otomelara/bofors tak dapat tembak udara.....tapi bofors/otmel tu azazinya untuk tembak low/slow target....bukan high speed target.....paham tak malaysie???

    BalasHapus
    Balasan
    1. Padahal jelas beda pure CIWS dengan CIWS yang di paksakan .. wkwkwkwkwk

      Hapus
  17. kami tak pernah katakan bahawa Meriam Bofors itu adalah CIWS secara hakiki cuma apa yang kami cuba beri penjelasan bahawa meriam bofors 57mm dengan kepelbagaian mode tembakan membolehkan ia berkemampuan untuk menghadapi ancaman udara tahap rendah dan begitu juga dengan meriam 30mm...

    berapa kali nak jelaskan...

    BalasHapus
    Balasan
    1. bofors 57mm harus pakai amunisi khusus untuk bisa di paksakan jadi CIWS Lalu kalau amunisi khusus itu tak tersedia.. Role nya apa coba wkwkwkwk

      Hapus
  18. baca link ni - http://navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/euronaval-2016/4535-french-navy-fti-frigate-from-57mm-to-127mm-naval-gun-system-choice-still-open.html


    A key factor will be the whole life cost of the system. We learned at the show that this is the reason why the Bofors 57mm Mk 3 has recently started to be considered as well. In addition to being more affordable than a 127mm or 76mm gun, the 57mm offers other advantages: While this gun doesn't offer the range and lethality of the 127mm guns, some of its performances are comparable to the 76mm. This is particularly true when you take factors such as the rate of fire and the amount of explosive per shell into account (the Bofors gun achieves a higher amount of "explosive fired per second" compared to the 76mm.

    BalasHapus
  19. mungkin ini antara sebab Amerika turut memilih meriam 57mm untuk dipasang pada kapal 2 jenis kapal LCS mereka...

    BalasHapus
  20. The conclusion is......there just 2 launchers...most important is,CIWS..

    BalasHapus
  21. Assalamualaikum kepada sahabat2 / Salam perkenalan
    ..niat saya di sini ialah untuk berkongsi peluang2 kerja sambilan di internet...kepada sesiapa mahu kerja sampingan di internet cukup dengan mengunakan henset sudah memadai...cuba register free sahaja dengan mudah tanpa menjual sebarang produk dan bersusah payah ...
    anda dibayar dalam USD!!!
    ( Ini betul2, bukan tipu atau scammer sebab niat saya share untuk tolong orang lain. Alhamdulilah Saya telah cuba dan berjaya, saya share link di bawah ni untuk membantu rakyat di Malaysia yang terutamanya pelajar, penganggur dan pekerja untuk mencari side income dan duit tambahan setiap hari sebab ramai sangat yang telah berjaya dan membuat duit sendiri dari sini) mungkin ade yang teringin nak beli barang yang diimpikan tapi masih tak cukup rm boleh Cuba iktiar dengan cara ni....ingat anda akan dibayar dalam (USD) dolar amerika...(1usd) bersamaan (rm4.22)

    caranya:-

    1) Registration

    http://bjredrrify.bid/7695150042855/


    2) Tekan start watching payed ads

    3) Masukkn nombor yang diberi ke dalam kotak yang disediakan..kemudian tekan continue..setiap kali kita buat kita dapat 0.1usd..income tiada limit..so boleh buat hari2 pada bila2 masa dan tempat.

    4) Duit anda akan dibayar ke account paypal, wallet bitcoin , maybank, Cimb dan account2 bank yang Ada Di Malaysia.

    5) link di atas sesuai untuk sesiapa tak kira lelaki atau peremuan yang nak buat income rm2-300 setiap hari/minggu/bulan.

    6) Tujuan aku nak share ni supaya kita semua sikit2 dapat ubah hidup dari susah ke senang at least time study kita tak perlu mintak duit mak ayah tiap2 bulan. So why not grab peluang yang lumayan ini kan? Siapa je nak bagi 2-3 seminggu kat kita kan? So pikir2 la. Aku nak share peluang ni je. Hope semua berminat dan gembira selepas berjaya nanti.

    7) Ramai yang telah berjaya dan mendapat 200-300 dalam sehari/seminggu/sebulan. Apa yang anda tunggukan lagi ?

    #Daftar Ja...Xda yuran Pon...takda modal diperlukan...Dan tak rugiπŸ‘πŸ‘πŸ‘jangan terlepas peluang yang baik ini di depan mata kerana anda akan dibayar dalan $usd dolar... (1usd) bersamaan (rm4.22)πŸ’΅πŸ’ΈπŸ’°πŸ’²orang2 indonesia digalakkan mencuba.company international

    BalasHapus