04 November 2017

Japan Providing Philippines with Patrol Vessels

04 November 2017

JCG 94 meter patrol vessel (photo : goo.ne)

The Japanese government has promised to provide the Philippines with patrol vessels, newly-appointed Presidential Spokesperson Harry Roque Jr. during an interview with PTV4 on November 2.

President Rodrigo R. Duterte and Japanese Prime Minister Shinzo Abe on October 26 last year witnessed the signing and exchanging of notes for the Maritime Safety Capability Improvement Project for the Philippine Coast Guard Phase (MSCIP) II in which Japan will provide a loan package.

“The objective of this project is to construct two (2) patrol ships to be used by the Philippine Coast Guard (PCG) and aims to improve the PCG’s capabilities to quickly and appropriately respond to maritime incidents, such as search and rescue, and maritime law enforcement. It is expected that this cooperation will contribute to the enhancement of the maritime safety of the Republic of Philippines,” Japan’s Ministry of Foreign Affairs said.

MSCIP II vessels will be heavy weather, high endurance 94-meter Multi-Role Response Vessels (MRRV).

MSCIP I which is also funded by Japan, is currently in progress.

MSCIP I will provide the PCG with 10 44-meter MRRVs. 6 units of patrol vessels built by Japan Marine United were already delivered, with the latest delivery conducted last month.

(Update)

30 komentar:

  1. Wow..94m panjang..lumayan lho kalau dpt hibah kapal coast guard dari jepang..2 bijik yg dihibah ke malay aja panjangnya 90m..ukuran yg sama dgn beberapa kelas frigat dan korvet negara asteng..

    BalasHapus
  2. jepun harus hibah enjin kat malaysie...kesian

    BalasHapus
    Balasan
    1. Benar mas...boleh dibuat suku cadang...tapi mas mau baterai baru gak? Wkwkwk

      Hapus
    2. Mungkin lebih baik jepang hibah baterai kasel kpd kamu..wakakakakakakakakak..yang ni lg kasihannn..masih baru udah gak bertenaga..hahahahah

      Hapus
    3. Bro sekalian..jom songlap baterai kasel..hehehe

      Hapus
    4. Suwandaru..kamu suka songlap kan..jgn2 kasus rasuah ssv philipine dlm ptpal kamu yg kepalai nya..

      Hapus
    5. Tentara@ rasuah di ssv sudah selesai,pelakonnya lg di adili di mahkamah dan akan disita aset hasil rasuahnya,lha case rasuah scorpene dan engine hilang bgmna pakcik,kok ada kbrnya,takut ya korang semua sama najib,masa sih rakyat menuntut wangnya boleh takut sama najib Wkwkwk

      Hapus
    6. Gue lagi takut ama kapal selam yang bisa bertukar menjadi banana boat gara-gara baterai..buat belibur aja mas..wkwkwkw

      Hapus
    7. Iqram @ mn linknya bro kasel bertukar jd banana boat,jgn troller bro

      Hapus
    8. Terlalu bodohnya beruk malonsial hingga uang kerajaan di songlap rosmah untuk beli tas hermes pun mereka diam sahaja. Kasihan. Sudah bodoh ternyata beruk kah kah kah

      Hapus
    9. Ntar lagi disonglap buat kfx & beli baterai buat banana boat.

      Bro, rugi invest kfx, invest ke kfc bro..boleh makan..wkwkwk

      Hapus
    10. Joni@ biasalah bro kl dah dengki selalu meracau tanpa fact yg jelas,apapun walaupun cuma bual karangan semata dicakaplah tuh yg penting boleh exist ngetroll Wkwkwk

      Hapus
    11. Mau fact? Silakan bagi fact yang benar.. Fact yang sebetulnya, nagapasa gak bisa nyelam..terapung aja seperti taik di sungai..

      Hapus
    12. Mn link n videonya Wkwkwk

      Hapus
    13. Lah...cari sendiri perihal kapal selam mu...masih emosi kerna gak bisa selam?

      Hapus
    14. Kerana aq tak dapat link dan videonya maka aq minta buktinya dari kau tuh Wkwkwk

      Hapus
  3. Hahaha..jgn buli mat rempit bro iqram..kasihan dia
    Dulu aku berminat ngetrol mat rempit tapi sampailah satu ketika bila aku sedar yg mat rempit ini hanyalah budak kecil dan tin kosong.bnyk perkara yg dicakapkan dia merepek dan lari dari fakta, malah fakta kebenaran pun dia tidak dpt terima..aku sedar bila
    1)Mat rempit bilang tni au telah
    menggunakan pespur generasi ke 5 WTF!!!
    2)membuat cerita atau fakta yag tidak
    wujud utk mengecilkan tetangga
    3)fakta yg benar dari situs negaranya
    sendiri gak mau terima
    4)dll

    Akhirnya sebelum aku stop ngetrol aku tanya berapa umur mat rempit kerana aku dah buat kesimpulan bahawa mat rempit ni hanyalah budak kecil berumur 17-19 tahun yg meminati militer tapi gak tau apa2 dan dangkal ilmu militer dlm kepalanya..hanya tin kosong..

    Jadi apa yang dikatakan/dikomenkan mat rempit di blog ini memang langsung gak boleh dipercayai..hahahahah

    P/s: mau lihat bentuk pespur generasi ke 5 tni au boleh? Kihkihkih

    BalasHapus
    Balasan
    1. Aq tak kata TNI guna jet generasi 5,nanti setelah IFX jadi,TNI akan guna IFX kerana IFX blok 2 akan ditingkatkan menjadi jet generasi 5...ini fact bkn Cem kau dah link yg fact tp kau pura2 buta dan ngetroll kerana dengki...see it IFX salah satu jet generasi 5 : www.jakartagreater.com/10 pesawat tempur generasi 5/2015-08-08

      Hapus
    2. Kalo beruk malonsial bangga datin rosmah guna tas hermes generasi ke 7 kih kih kih

      Hapus
    3. Seorang lagi menggunakan sumber dari Jakartagreater..maskot baru ni...

      Baru pulang berlibur naik banana boat ya? Keren kan..

      Hapus
    4. Ada yg panas Wkwkwk...salam bajet kecik dibagi 5 Wkwkwk

      Hapus
    5. Mat rempit

      Jakarta greater djadikan sumber rujukan? Wtf. Baik tgk tumblr lg bagusla. Miyabi pun ada.

      Hapus
    6. Panas bung, bawah matahari lagi ni, naik banana boat...dri korea lagi..wkwkwkw

      Hapus
    7. Iya Cem scorpene tuh ye Wkwkwk

      Hapus
  4. Shed@ tak semua artikel di jkgr tuh hoax,ia pun ada copy paste dari media yg kredibel

    BalasHapus
    Balasan
    1. knapa gak terus bagi link dari media yang kredibel?

      Rumit mencari kebenaran?

      Hapus
  5. Kalo nagapasa di cat warna putih biru seperti patrol vessel jepang ini, ada bagusnya...setelah gak bisa nyelam, buat patroli aja di natuna..selain dijadikan banana boat buat warga..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mn link nagapasa tak boleh selam,mesti fact ,jgn cakap bual

      Hapus
    2. Bro...budak2 pun tahu bhwa banana boat hanya buat berlibur..mana yang selam...kayk nagapasa..cuma limited edition kerna warna hitam aja bung..

      Hapus
    3. Kalo cuma cakap cem budak2 kecik siapa yg percaya bro...aq pun nanti boleh kata F35 buatan indonesia kalo cuma boleh cakap,kalo katanya dan katanya F35 buatan indonesia siapa yg percaya bro kalo tak de bukti dan fakta yg kuat bro...Wkwkwk

      Hapus