23 Desember 2017

TNI AL Laksanakan Uji Kelaikan KN Tanjung Datu 1101 Bakamla

23 Desember 2017

KN Tanjung Datu 1101, kapal terbesar Bakamla (photo : JawaPos)

TNI Angkatan Laut melaksanakan uji kelaikan kapal yang akan digunakan oleh Badan Keamanan Laut (Bakamla), yaitu KN Tanjung Datu-1101 pada 16 sampai dengan 22 Desember 2017, di wilayah perairan sekitar Batam. KN Tanjung Datu 1101 merupakan kapal produksi dalam negeri yaitu PT Palindo Marine Shipyard. 

Dalam kegiatan ini, TNI AL menerjunkan Tim Kelaikan Materiel dari Dinas Kelaikan Materiel Angkatan Laut (Dislaikmatal) yang dipimpin oleh Letkol Laut (T) Hilman Panungkuran, beserta tiga orang personel tim lainnya yaitu, Mayor Laut (T) Ir. Dwi Suprihantono Putro spesialis bidang platform, Mayor Laut (E) Richard Martin, S.T., M.T., dibantu oleh Serka MES Wiwit Sudiatmoko yang menangani bidang navigasi dan SEWACO (Sensor, Weapon and Command).

Uji kelaikan yang dilaksanakan oleh TNI AL dari tim Dislaikmatal ini, merupakan permintaan langsung Bakamla RI guna memberikan rasa aman atas keselamatan baik personel, materiel, maupun lingkungan selama kapal tersebut dioperasionalkan.

KN Tanjung Datu - 1101 merupakan kapal jenis patroli terbesar yang pernah dibangun di Indonesia. Kapal ini memiliki kecepatan maksimum 18 knot, dengan Panjang 110 M, Lebar 15.5 M dan Tinggi main deck 6.90 M. Kapal ini memiliki kecepatan jelajah 15 knot, dengan kecepatan ekonomis 10 knot. Lambung kapal terbuat dari steel marine grade A, dan Kapal ini akan diawaki sejumlah 76 personel.

Nama KN Tanjung Datu sendiri diambil dari nama daerah perbatasan Indonesia dengan Malaysia, tepatnya di Kelurahan Temajuk Kecamatan Paloh, Kab. Sambas, Prov. Kalbar, dimana terdapat mercusuar setinggi 43 meter di kawasan hutan lindung lereng Gunung Datu sebagai penanda batas kepemilikan wilayah RI.

(TNI AL)

182 komentar:

  1. Mampu beroperasi di laut lepas dengan waktu operasi yang lama.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Assalamualaikum senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman-teman disini, Awal mula saya ikut pesugihan, Karena usaha saya bangkrut dan saya di lilit hutang hingga 900jt membuat saya nekat melakukan pesugihan, hingga suatu waktu saya diberitahukan teman saya yang pernah mengikuti penarikan uang ghaib dengan AKI SOLEH JAFFAR menceritakan sosok AKI SOLEH JAFFAR, saya sudah mantap hati karena kesaksian teman saya, singkat cerita saya mengikuti saran dari pak.aki saya harus memilih penarikan dana ghaib 1 hari cair dengan tumbal hewan dan alhamdulillah keesokan harinya saya di telepon oleh pak aki bahwa ritualnya berhasil dana yang saya minta 3Milyar benar-benar masuk di rekening saya, sampai saat ini saya masih mimpi uang sebanyak itu bukan hanya melunaskan hutang ratusan juta bahkan mampu membangun ekonomi saya yang sebelumnya bangkrut, kini saya mempunyai usaha di jakarta dan surabaya yang lumayan besar, saya sangat bersykur kepada allah dan berterimakasih kepada pak. AKI SOLEH JAFFAR berkat beliau kini saya bangkit lagi dari keterpurukan. Jika ada teman-teman yang sedang mengalami kesulitan masalah ekonomi saya sarankan untuk menghubungi ki sholeh jaffar di nomor ini HUBUNGI WHATSAPP 0853-7778-3331 agar di berikan arahan Atau KLIK DISINI












      Hapus
  2. Lumayan jika dikasih naval gun 76 mm punya Van Speijk Class, rudal anti kapal yg diincar NSM, torpedo punya Van Speijk class, sonar vds, VL mica 8 biji aja dan RBU 6000 sebanyak 2 unit punya Parchim class.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Weapon pada kapal coast guard specnya mesti dibawah tentara laut kerana hakekat coast guard untuk menjaga keamanan laut bukan untuk pertahanan

      Hapus
    2. Mungkin bro woof hanya bagi pendapat untuk kegunan angkatan laut. Umum sudah tahu cost guard hanya menjaga keamanan.

      Hapus
    3. jgn lupa, ada water canon & jetskinya py babehnya om smiliy nan kencang..bisa stealth mode loh haha!ciyussπŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

      Hapus
    4. Masalah senjata..nntilah tergantung bgaimana pemerintah kedepannya yg penting pembangunan kapal Tj Datuk menunjukan berkembang industri galangan kapal indonesia, krn pembangunan kapal Tj Datu dilakukan industri Palindo Marine Shipyard Batam, dimna dr segi Tonase, dan design kapal ini sdh bgus...

      Hapus
  3. Bila dilihat dari dimensi kapal,sepertinya kapal nih sudah setaraf dgn kapal coast guard cina yg dibina dari platform frigate type 54 angkatan laut cina...Woww,sangat menggerunkan...bila nak hadapi kapal coast guard cina mestilah hantar kapal coast guard yg besar pula jgn pula hantar yg kecik2,cina mana lah takut hehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Beza lah type 54 china coast guard berat 4000 ton. Pangjang 134 Meter. Ini kapal 3000 ton panjang 110 meter. Ada lagi yg besar dan berat 12000 ton. Tapi x apa yg penting CIWS bro

      Hapus
    2. Coast guard cina ada CIWS 30mm

      Hapus
    3. Makanya apa yg saya bilang klu china punya CIWS jgn mau kalah. Lawan pasang bnykx2 CIWS. CIWS harga mati.

      Hapus
    4. Zaman now tak de CIWS serasa makanan tanpa garamlah

      Hapus
    5. hambar gt yach om pit haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      Hapus
    6. Biar xde ASM...asal ada CIWS gitu bro...

      Hapus
    7. om pit kesini dech, kocak om mahat batu bner2 super duper delay haha!
      blom tau die kite punya industri strategis super moderen swasta ama bumn. blom tau die gatling gun jg indo tersedia haha!😜😜😜

      https://defense-studies.blogspot.com/2017/12/ri-akan-terus-belajar-pengelolaan-kapal.html?showComment=1514030914104#c6770240298836793035

      eniweii, dia sebut2 soal Rafael wowowww..ternyate😱😱😱

      Hapus
    8. Iqram@ habis semua missile SAM dilancarkan,mesti guna apa lg untuk pertahanan udara ?

      Hapus
    9. Palu @ ompal,bkn hanya industri kapal yg kita punya,industri jet pejuang,kereta kebal,roket,amunition dsbnya kita punya om

      Hapus
    10. Strategi indo macam mana? Kalo habis missile SAM & guna CIWS terus, apakah tiada backup daripada kapal lain atau jet pejuang?

      Panglima..bercakap based on situation la bro.

      Missile hbis digunakan, 57mm masih boleh digunakan. Kapal lain boleh digerakkan ke tempat situasi, MKM & Hornet boleh digerakkan dengan lebih pantas.

      Kalau tak pandai strategi, guna la sikit logik akal. Jangan la tunjuk sangat diri tu x brape nk crdik.

      Btw kata panglima perang tersohor seberang, Mica tak berkuasa...tapi aneh indo pn pilih Mica juga. Mungkin panglima masih tidak tahu keupayaannya kerna tiada dlm simpanan.

      Hapus
    11. Itulah cakap iqram player video game sejati apa2pun mesti back up,bila one versus one tiada back up cem mana pula...Zaman now kapal di rancang untuk perang sendiri,kalo tiada back up mestilah perang sendiri maka kerana pure CIWS mesti dihantar

      Hapus
    12. Kerana mica ada keterbatasan,bila habis dilancarkan maka dibutuhkan pure CIWS sebagai weapon pertahanan pengganti

      Hapus
    13. Wow...kapal dirancang untuk perang sendiri.

      Jadi gak perlu strategi ya teman2...

      Udah ku bilang. Panglima perang bijak berkata-kata.

      Hapus
    14. Strategi ya perlu,bila dah perang siapapun tak tahu ada back up atau tak de...bila tak de back up cem mana pula,nak layan player video game susah sangat nak pahamkan

      Hapus
    15. Macam mana ada strategi tapi tiada back up? Biar betul ni mat rempit.

      Strategi perang itu luas bro, takkan indo punya strategi tapi bila perang hanya hantar PKR semata. Apa TNI AU hanya berdiam diri? Kapal lain nya mana bro? Kekuatan bukan hanya pada kapal bro..tapi juga pada strategi.

      Panglima ni da gila ni.

      Hapus
    16. Ternyata bila ada perang malay nih mesti panggil kawan Wkwkwk...manyak ye Wkwkwk...jawab cabaran aq bila tak de back up Cem mana,bila semua kekuatan dah banyak yg lumpuh dan tak mampu hantar back up cem mana

      Hapus
    17. Yelah. Bikin PKR pastu hantar sebuah PKR lawan musuh yang barangkali dilengkapi senjata yang lengkap & penuh muslihat.

      Kau ingat game nak lawan one by one. Kalau perang, strategi harus pintar, harus cepat tewaskan musuh sebelum musuh memusnahkan aset & kawasan kepentingan negara.

      Panggil jet pejuang tu panggil kawan? Sudah. Panglima ni da overthinking. Hahahahah...

      Sebelum kekuatan kau lumpuh, kau akan serang dulu musuh. Dungu mana nak tunggu semua kekuatan lumpuh baru nak serang? Indo?

      Kau memang takde strategi ke?

      Hapus
    18. Jawapan kepada soalan kau hanyalah strategi. Kalau semua kekuatan lumpuh pun, pastiada strategi daripada pemerintah kau.

      Kau ingat kalau perang, hantar PKR sebuah pastu boleh menang?

      Hapus
    19. Susah nak layan budak bodoh,seumpama back up tak de Cem mn...stupid msh dipelihara

      Hapus
    20. Kau lah bodoh. Pergi perang tak ada strategi. Ingat PKR kau tu hebat sangat nak lawan one by one? Orang lain fikir nak hapus musuh, kau fikir nak one by one? Mana TNI AU kau? Mana kapal selam kau? Mana TNI AL kau?


      Hapus
    21. Takkan la pemerintah kau tak ada strategi langsung kalau back up lain tak ada. Pemikir strategi indonesia tak bodoh macam kau mat rempit. Kau je yg gila kuasa nak jadi panglima kt sini.

      Hapus
    22. Kalau pemerintah kau tak ada strategi, gagal total bro.

      Masing2 punya strategi untuk kalahkan musuh sebelum aset lain dimusnahkan.

      Bukan nak one by one macam kau.

      Panglima gila.

      Hapus
    23. Kau tak jawab cabaranku,kau tak paham pertanyaanku,bila tak de back up cem mana...kl stupid idiot jgn di pelihara,patutlah di kata beruk Wkwkwk..

      Hapus
  4. Kalau nak lawan china.. kena ada ciws... dgr cerita hampir semua kapal china dilengkapi senjata berbahaya ni...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yup,CIWS 57mm dah bolehlah tuh

      Hapus
    2. Bukan ke mat rempit kata 57mm tu bukan ciws... patut pakai phalanx baru china takut...

      Hapus
    3. Pakai la ape pun bro..phalanx ker palang ker...takkan takutnya china tu..dgn US pun china brani..kat jepun,taiwan,LCS pun china langgar...takkan pakai senjata mantap stakat nak takutkan nelayan...buat malu jer bro...

      Hapus
  5. Untuk melawan China, hanya perlukan saiz kapal seperti yang dikatakan Mat Rempit. Walaupun tidak punya senjata, baik kapal perang atau kapal peronda maritim, cukup dengan saiz sahaja.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tidak perlu radar, x perlu enjin Biar d tarik dgn tongkang. Yg penting CIWS. ingat CIWS. Kapal China pasti gerun takut bila kapal lawan punya CIWS. Biar pun China navy atau coast guard punya ssm, torpedo Dan lainx2. Biar saiz kecil atau Besar yg penting CIWS. Hehehe. Ingat itu smpi bilax2...

      Hapus
    2. Aku akan ingat pesanan Panglima Mat Rempit. Baru sekarang aku faham maksud bro Tentera Kabur.

      Hapus
    3. Susah nak layan budak2 malay nih,penat aq dibuatnya,dah diberi link pun tak paham2,siapa yg kata kapal yg tak punya CIWS tak menggerunkan,aq kan explain canon 57mm boleh di guna sbg CIWS tapi kuasenya kurang maksimal kerana canon 57mm tak dirancang dan dibina sebagai pure CIWS,amunition pada 57 mm pun tak dirancang sebagai amunition CIWS,baca link aq general Iqram,katanya anak sekolahan tapi tak paham2

      Hapus
    4. Masih berbicara perihal pure CIWS & juga meriam yang berupaya menjadi CIWS.

      Hapus
    5. Iqram,kl tak paham soal military forum jgn di sini pakcik,sila baca link aq,bila tak paham2,aq pun tak tahu lg nak layan kau...bila tak paham2 nanti kau dipentung om palu gada

      Hapus
    6. "aq penat sangat nak pahamkan kau,MICA gowind tuh cuma boleh tewaskan jet pejuang,drone,helicopter,bila nak tewaskan missile anti kapal agaknya MICA tak de kuase kerana MICA dibina dan di design untuk tewaskan jet,drone atau heli bkn untuk tewaskan missile...missile pertahanan udara yg dapat tewaskan missile yg terkenal antara adalah missile patriot,S300,S400,SM block II pada destroyer USA"

      MBDA sila ambil perhatian khusus.

      Hapus
    7. ya udah2 la tu bercanda...mari kembali ke topic asal..

      so design kapal ini kaya nya di ambil dari Damen?
      panjang 110m sudah bias ke light frigate..

      Hapus
    8. Yup bro..dikira sebagai light frigate.

      Hapus
    9. MBDA Mica boleh tewaskan missile kalibr n brahmos,menggerunkan...Wkwkwk...

      Hapus
    10. Bro.. kapal yg ada ciws tulen pun belum tentu selamat dari ancaman misil anti kapal... ambil contoh kapal israel yg lengkap dgn ciws pun kena hentam dgn misil hizbullah...

      Hapus
    11. Ciws harga mati.. that was epic.

      Hapus
    12. eitt..baca dolo om deindeng haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      "the ship's sophisticated automatic missile defense system was not deployed?
      baca sisanya disini: https://en.wikipedia.org/wiki/INS_Hanit

      artinya diserang pas lg molor haha!

      kalo dalam siaga, ciws setronk apalagi model kyk millenium gun kombo mica beghπŸ‘πŸ‘πŸ‘

      Hapus
    13. wedeww kesian om pit di gengbeng berhari2 haha!πŸ€‘πŸ€‘πŸ€‘
      tnang milleniun gun + mica kita mantap. brasa geli2 doank khan haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
      kabuurrrr ahhh

      Hapus
    14. Bro palu... boleh percaya ke israel tu.. nak elak malu kata ciws tak on pada masa tu... hakikatnya mereka je tahu...:)

      Hapus
    15. Millenium gun + mica tu dah ada ke?

      Hapus
    16. Shed@ setiap pelancaran missile mesti guna pesawat maritim kata Shed Wkwkwk

      Hapus
    17. Dein@ kapal israel tak aktifkan sensor dan weapon pertahanan udara saat kena missile hizbullah,israel berpikir hizbullah tak de missile anti kapal,intelijen mereka burok

      Hapus
    18. Palu@ iya om,penat aq layan mereka,diberi link pun tak paham2 dan tetap ngeyel

      Hapus
    19. Iqram@ ada lah,dah aq kata setiap keinginan untuk peroleh senjata pasti terwujud pakcik kerana ia dah merupakan planning jangka panjang

      Hapus
    20. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    21. "wujud" tapi tak dipasang?

      Hapus
    22. Maksud panglima mat rempit, semua sudah dibeli tapi tak dipasang, gitu?

      Faham kok.

      Hapus
    23. Mat rempiu

      Anda dah boleh bezakan sistem glonass dgn gps blum bro? Setiap persoalan berkaitan pelancaran sistem yakhont pun anda x jwb lg. Oh well its mat rempit. What do u expect..

      Hapus
    24. Mat rempit jadi panglima perang dalam dunia sendiri bro.

      Benda tak wujud pun kata wujud.

      Hapus
    25. Shed@ tak lupakah cakap awak di artikel yg lalu bila lancarkan missile mesti guna pesawat maritim

      Hapus
    26. Iqram# indonesia tak cakap banyaklah bro bkn cem malay dalam MRCAnya

      Hapus
    27. Mrca? Maksud kau su-35? Hoax dari dulu sehingga sekarang?

      Hapus
    28. Mat rempit

      And i stand by my comments. Do explain how a russian made missile (the yakhont) is guided by western made radars without any aircraft intervention. The iranian tried it once and they failed. Mungkin sahaja anda lebih hebat. Atau anda mgkin nak mggunakan hujah glonass anda semula? Btw anda masih berpegang pd hujah anda yg pesawat F16 ID dibina pd tahuan 1990an bro?

      Hapus
    29. Aku tunggu point mat rempit. Sekarang dia berpangkat panglima perang gila.

      Aku percaya ilmu panglima gila lebih hebat dari iran.

      Hapus
    30. Shed@ coba kau baca link aq kemarin supaya kau pahamkan,jgn cakap ko sahaje yg anggap benar

      Hapus
    31. Iqram@ siap jenderal Wkwkwk

      Hapus
    32. Ada panglima perang nak hantar PKR one by one dengan musuh, sedangkan musuh belum tentu mahu one by one.

      Hebat.

      Hapus
    33. Iqram@ makanya sering banyak baca history perang one by one,aq tanya bila back up tak de cem mana,bila back up lama datang cem mn

      Hapus
    34. Mat rempit

      Please no more links. I want it in ur own words. Tolong terangkan bagaimana rudal jarak jauh blok timur mampu dpandu oleh radar blok barat dari sebuah kapal yg berusia lebih 40 tahun.

      Hapus
    35. Shed@ itulah kehebatan engineer indonesia boleh pasang missile rusia pada kapal binaan blok barat dan mampu dipandu radar blok barat,kalau mau sila tanya engineer TNI AL

      Hapus
    36. Mat rempit evasion technic

      Soalan 1
      Mcmmana TNI AL menyelesaikan masalah bateri d KRI Nagapasa?

      Jawapan Mat Rempit
      Sila tanya insinyur TNI AL

      Soalan 2
      Apakah jumlah naik taraf pesawat F16 ID TNI AU. USD 690 atau 750 juta

      Jawapan Mat Rempit
      Tiada jwpn lg setakat ini kerana telah dpadam oleh Admin

      Soalan 3
      Bagaimana rudal milik Russia boleh dipandu oleh radar buatan barat pd sebuah kapal berusia 40 tahun

      Jawapan Mat Rempit
      Sila tanya insinyur TNI AL. Kami hebat

      Hebat anda memang hebat...

      Hapus
    37. Shed@ aq penat sangat nak layan kau yg kepala batu tuh,soalan 1 menhan dan panglima TNI dah kata nagapasa tak de masalah,masalah baterai itu hanya masalah kecil yg sudah diselesaikan,datang kau terus kata naga tak boleh selam sehingga kawan2 kau semua kata nagapasa guna power bank,apa kau nih menteri pertahanan indonesia atau panglima TNI,cakap siapa yg benar yg tahu kondisi nagapasa sesungguhnya,cakap kau yg berlakon pintar atau cakap panglima TNI atau menhan indonesia yg tahu kondisi nagapasa yg sebenarnya


      Soalan 2,mengenai kos upgrade f16 berbeza2 bkn dari cakap aq,aq tengok dari media,bkn aq yg buat,tolong kau pahamkan tuh

      Soalan 3,makanya kau baca link yg aq hantar tuh,mengenai kapal tua boleh lancar yakhont itu adalah rahsia TNI AL,tak semua kerahasiaan senjata TNI di publish ke public,yakhont yg di install ke kapal tua adalah suatu kepakaran TNI AL,tak semua negara ada kepakaran boleh install missile modern ke kapal tua,begitu jg jenis radar yg digunakan tak kan semua dipublish ke public,apa itu radar kapal tua atau radar kapal baru tak semua dipublish ,tolong kau pahamkan tuh

      Hapus
    38. Mat rempit

      Apakah anda memang tidak tahu menjawab soalan?

      KRI Nagapasa. Ive given u the points. Servicing sahaja tidak akan meningkatkan kapasiti kuasa bateri.
      Opsyen yg ada adalah dgn menukarkan sistem bateri tersebut. Tp dgn tempoh penyerahan kpd pihak TNI AL adalah mustahil (bg aku) utk perkara ini dilakukan. Ada forumer Indonesia mengatakan baterinya telah ditukar d korsel. Ada yg kata ditukarkan d limbungan PT PAL pula. Knp terdapat percanggahan? Kerana mereka juga sedar yg kerja2 menukar bateri mustahil dlakukan dlm tempoh masa yg singkat. Case study. Sidhugosh class. Skali lg saya bertanya. Bagaimana kamu menyelesaikan masalah bateri KRI Nagapasa?

      F16ID. Masih ingat lg statement anda. "Pesawat ini dibina pd tahun 1990an". U seem to be the expert on the matter sehingga mampu mempertawakan kami. Jd brp jumlahnya dan knp terdapat percanggahan.

      Yakhont. Rahsia atau kamu memang tak tahu bro? India yg jauh lebih maju dalam bidang ini juga baru sahaja menyelesaikan masalah yg sama. Itupun dgn menggunakan radar terbaru dari jenis EL/M-2248 buatan Israel. Radar jenis apa yg ada dlm inventori TNI AL mampu dgunakan bg tugasan illumination dan mid course update utk Yakhont??? Adakah anda menggunakan panduan INS ataupun glonass? For a moving target at maximum range? Adakah ianya efektif? Case study. Hsiung Feng III. Anda hanya menerima bulat2 kenyataan yg dberikan oleh pihak TNI AL?

      So please ya Mat Rempit. Stop being a troll kalau anda tidak mampu ditroll. Jwb dahulu soalan yg dberikan sebelum merendahkan phak lawan.

      Hapus
    39. Shed@ lagi2 kau berlakon seperti tahu segalanya,mau di ganti baterai atau tak yg pasti nagapasa tak de problem yg besar kata menhan indonesia,tapi kau pula ambil kesimpulan yg meracau dan hoax,bila ada case nagapasa tak boleh selam dipastikan masalah ini akan menjadi perhatian besar pemerintah dan rakyat indonesia dan komisi anti rasuah indonesia akan turun tangan untuk menangani kasus ini,nah selepas yg lalu tak ada lg ribut2 lg masalah nagapasa berarti case nagapasa cuma ada masalah kecik dan nagapasa boleh berkhidmat lg,cuma kau sahaje yg kebakaran jenggot dan sok tahu

      Masalah budget knp pula lari pula ke tahun pembuatan f16,bengap ko nih

      Masalah yakhont dilancarkan dari kapal tua memakai radar apa atau dilancarkan dibantu dgn bantuan alat apa yg pasti yakhont sukses dilancarkan,satu pernah gagal selepas tuh pada selancar berikutnya sukses.
      Kan dah aq kata tak semua hal2 yg rahsia dipublish TNI,bahkan kepada rakyat indonesiapun pembelian yakhont baru dipublish 2011,jadi kebijakan2 TNI yg bersifat rahsia tak akan dipublish kerana rentan di ketahui musuh potensial bg indonesia,paham tak

      So,please stop being minister defense of indonesia yg sok tahu segalanya sehingga teman2 kau ambik cakap kau tuh yg cuma boleh mereka2 sahaje,soalan ko yg mn yg tak aq jawab

      Hapus
    40. Mat Rempit

      Anda masih TIDAK menjawab soalan

      Bagaimana anda menyelesaikan masalah bateri KRI Nagapasa? The whole submarine community knows that there is something wrong with the submarine power. Theres just not enough of it. Not enough power = shorter dive time. A huge no no in submarine operation. Berdasarkan kata2 anda masalah ini telah dselesaikan. Jd bagaimana cara mereka menyelesaikan masalah ini. Itu soalannya. Faham x faham?

      F16ID. Bengap? Ive been called much worst. Terlalu byk percanggahan fakta. Is it 750 or 690 mil USD? How can the number be change after the contract is agreed upon? Terdapat kenyataan dari pihak Indonesia (including u) yg mengatakan bahawa pesawat tersebut dbina pd era 90an. How is that even possible? All USAF F16 C/D block 25 were built in the 1980s. Even the Korean KF16 block 32 were built in the same era. Itu sebabnya pesawat tersebut dserahkan kpd pihak ANG. Dont just take my word on it. Do ur own reserch. They might be bluffing the average fan boy but sorry to say we are not impressed. Ok skali lg saya tanyakan dan tolong jwb ya. 690 juta atau 750 juta dan knp trdapt percanggahan. Was it built in the 1980s or the 1990s. Pastikan fakta anda betul ya.

      Yakhont. Succesfull? Maybe. Given the situation. Fyi all new generation Long range ssm got built in INS and radar seeker head. But all this is useless against a manouvering target with excellent countermeasures. Ur future "enemies" wont be going to war in cargo or stationary ship u know. Itu sebabnya ianya masih memerlukan radar yg mampu utk menjalankan tugasan real time illumination and midcourse guidance. I knew this. The Taiwanese knew this. The russian knew this. Even the indian knew this. But maybe not u. Rahsia? Potensial diketahui musuh? Stop giving excuses. Sekali lg saya tanyakan radar apa yg kamu gunakan??

      Dlm satu perbincangan @ debat atau apa sahaja namanya kamu perlu menafikan fakta yg saya kemukakan dgn fakta kamu sendiri. With Facts and specs. Bukan dgn cubaan mengalih topik, hinaan atau sbgnya.





      Hapus
    41. Shed@ kau nih kepala batulah,masalah teknis bagaimana mereka menyelesaikan masalah baterai ko tanya sama menhan indonesia dan engineer PT PAL & DSME...asek2 dari dulu ko tanya itu selalu,itu bkn wewenang aq

      Masalah kos 690 or 750 itukan permainan media,ko tanya menhan indonesia sana

      Mengenai radar ko tanya menhan indonesia sana

      Dan satu yg pasti bila ada yg macam2 dalam pembelian senjata di indonesia seperti case nagapasa pasti akan di usut KPK indonesia bila nagapasa tak boleh selam,dan bila pun saya tahu masalah teknis bagaimana caranya mengatasi masalah baterai nagapasa dan persoalan teknis bgmna pelancaran yakhont dari kapal tua saya tak kan kasi tahu sama ko kerana ini menyangkut kerahsiaan pertahanan negara yg tidak boleh diketahui negara lain bahkan rakyat indonesia sendiripun tak di kasi tahu,tolong ko pahamkan tuh,penat q layan ko selalu,bila kau tak puas dgn jawabanku ko tanya sama menhan indonesia dan panglima TNI sana

      Hapus
    42. Kesimpulannya mat rempit ni bodoh rupanya.

      Hapus
  6. Mengapa TNI AL yang uji? bukan BAKAMLA sendiri?

    BalasHapus
    Balasan
    1. soalnya bakamla(CG) binaan tni,khususnya al, pucuk pimpinannya pun dari militer. makanya yg ngetest perwira tni al.

      sama sperti basarnas(SAR) dibawah binaan tni, pucuk pimpinannya dari militer pula.

      kplp(sea & coast guard), bea cukai & KKP dipimpin oleh sipil, sperti bu susii, juragan BOM om jepe haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
  7. waduw nongol disini si ganteng, oke min yg dr sebelah guwe tareekk haha! pedeonye

    sea trial kn tanjung datu, yeaahhπŸ‘πŸ‘πŸ‘

    yg "BARRUUUU" buat Bakamla, ditunggu kapal induk mamih susi kplp, LPD jd yah, yg 125m oke oce haha!πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»

    Sea Trial kapal BAKAMLA RI (KN.TANJUNG DATU)the monster
    https://www.youtube.com/watch?v=2uSt8P--wb0

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dalam menjaga maritim, Indonesia punya beberapa lembaga penjaga kawasan diantaranya:

      1.KPLP(Indonesian Sea & CoastGuard)
      Kesatuan Penjagaan Laut dan Pantai Republik Indonesia atau Indonesia Sea and Coast Guard merupakan Direktorat dibawah Direktorat Jenderal Perhubungan Laut. Menurut Menhub per Oktober 2015, tersedia 232 Kapal PatroliπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      Sumber: https://id.wikipedia.org/wiki/Kesatuan_Penjagaan_Laut_dan_Pantai_Indonesia

      KN ChundamaniπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://4.bp.blogspot.com/-7x6T21lLILM/VyyNlA2CvBI/AAAAAAAArek/Pb5V6Md7WcQP7Q2EXUMHE9G-fyhOELp1ACLcB/s1600/chundamani116.jpg
      KN TrisulaπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      http://3.bp.blogspot.com/-GM_NET_-CEg/VYomsdKhbLI/AAAAAAAAExo/e8PGJc52u8E/s1600/1.jpg
      KN GrantinπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://2.bp.blogspot.com/-_UC4s8MTwys/VhvQXFDLYUI/AAAAAAAAELc/yqdCfYplU-8/s1600/KPLP%2BKN%2BGRATIN%2BBATAM.jpg

      http://defense-studies.blogspot.co.uk/2016/05/ri-segera-bangun-30-unit-kapal-patroli.html
      http://www.pemudamaritim.com/2015/06/tak-mau-kalah-dari-bakamla-kplp-pesan.html

      Indonesian Coast Guard (KPLP)πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=fHen4WHooz0
      Women in Maritime - Nahkoda Perempuan di KN SarotamaπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=jz13ril01Xs

      Hapus
    2. 2.Bakamla(Indonesian Coast Guard)

      Indonesia Coast Guard Short Documentary 1972 - 2015πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=earqfjJBK7k

      profil Bakamla 2016 πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=B8OqOOBz-OE

      KN Tanjung Datu 1101, 110m helipad & hanggar, 2x5300hp(10600hp)πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      https://defence.pk/pdf/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fcdn2.tstatic.net%2Ftribunnews%2Ffoto%2Fimages%2Fpreview%2Fbakamla-luncurkan-kapal-patroli-terbesarnya_20171121_140222.jpg&hash=ff730ae06071669f4379d7978323c918

      streamline ala sigma haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.jawapos.com/uploads/news/2017/11/20/siap-melaut-kapal-terbesar-bakamla-amankan-perairan-tanah-air_m_169710.jpeg

      KAPAL PATROLI KN TANJUNG DATU BAKAMLA RI SIAP MENJAGA LAUT NUSANTARAπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=wqxFFxD_vxU

      KN 4801-03, baru terus nambo teruuussssπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      http://cdn.metrotvnews.com/dynamic/content/2015/08/05/154413/LERpttdNFx.jpg?w=650

      KN Bintang Laut 4801πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=u6SWN3Wg-IY

      KN Kuda Laut 4803πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=pnPcNCD6Sg8

      KN Belut Laut 4806. 25 knots dan kecepatan jelajah 20 knots.πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://cdn0-a.production.vidio.static6.com/uploads/video/image/526254/aryo-fahmy-peran-bakamla-dalam-mewujudkan-indonesia-sebagai-poros-maritim-unhan-bogor-hutbakamla-39e591.jpg

      Hapus
    3. dron bakamla

      Rajawali 350πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      http://www.indomiliter.com/rajawali-350-rahasia-dibalik-kecanggihan-drone-helikopter-bakamla-ri/

      dron heli bakamla rp. 0.5 T cink haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      http://lpse.bakamla.go.id/eproc/lelang/view/21713

      Hapus
    4. Distrik Navigasi(coast guard)

      DISTRIK NAVIGASI KELAS 1 SURABAYA (Coastguard Indonesia)πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=p9JKELYGDZs

      Disnav BitungπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=-21YPtVMxo4

      PARADE KAPAL DISTRIK NAVIGASI KELAS 2 SEMARANGπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=lWa27wW0Wo8

      DISTRIK NAVIGASI SIBOLGA okeπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=YyYMEhSXpig

      KN. MAYANG - DISTRIK NAVIGASI KENDARIπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=ZNL8psFoteY

      State's Navigational Vessel of District Navigation of AmbonπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=E7C1Z3Hm8-Q

      DISTRIK NAVIGASI KELAS III TARAKANπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=lfh_Uzg_bFw

      Distrik Navigasi Kelas I MakassarπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=w7g2QYtjXlk

      VTS Distrik Navigasi Kelas I PalembangπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=IV3p0EciOao

      Distrik Navigasi SorongπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=BVSpKTnCxd4

      Hapus
    5. ada banyak lagi distrik navigasi seluruh indonesia.
      yg terlampir hanya mewakili saje. bisa kebayang berapa banyak kita perlu kapal navigasi. ada ratusan pelabuhan dari sabang - merauke, proyek ini haha!trima kasih disnavπŸ™πŸ™πŸ™

      sampe dibuat festival, kerna indahnya alam Indonesia RayaπŸ™πŸ™πŸ™

      Festival Film Kenavigasian 2016 (Distrik Navigasi Kelas II Jayapura)πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=evO_9bYndOA

      Festival Film Kenavigasian 2015 (Distrik Navigasi Kelas I Tg Priok)πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=NadMYfoyeXM

      Festival Film Kenavigasian 2015 (Distrik Navigasi Kelas I Tg Pinang)πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=mCS1Db8-2Zc

      Festival Film Kenavigasian 2016 (Distrik Navigasi Kelas I Dumai)πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=JdTDSywk53s

      Hapus
    6. 3.Basarnas(National SAR Agency Republic of Indonesia)

      Kepala Basarnas Marsekal Muda TNI Muhammad Syaugi mengatakan, kapal-kapal Basarnas itu nantinya akan diletakkan di kantor yang berbeda-beda.
      KN SAR Kumbakarna ditempatkan di kantor SAR Manokoawai, KN SAR Bharata di kantor SAR Ambon, dan KN SAR Ramawijaya di kantor SAR Padang.
      Ketiga kapal tersebut memiliki kecepatan 30 knot per jam. Dengan adanya kapal ini, diharapkan bisa lebih cepat memberikan pertolongan terhadap korban kecelakaan di laut.πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      http://batam.tribunnews.com/2017/11/06/tiga-kapal-basarnas-buatan-batam-diluncurkan-begini-spesifikasinya

      BASARNAS SPECIAL GROUP πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=xO5TVpia0Us

      Latihan SAR, heli, kapalπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=nGX5k416Y-M

      kapal “Trimaran” KN SAR Purworejo & KN SAR PacitanπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      KN SAR Purworejo “ngebut” + heli dauphinπŸ‘πŸ‘πŸ‘

      http://palindomarine.co.id/img/img10.jpg
      KN SAR Pacitan helipadπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      http://tegas.co/wp-content/uploads/KN-PACITAN-3.jpg

      KN SAR AmfibiπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      http://static.viva.id/thumbs2/2012/05/25/156284_kendaraan-amfibi-terbaru-milik-basarnas_663_382.jpg

      kapal2 milik basarnasπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.google.com/search?q=kapal+basarnas&client=firefox-b-ab&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiW9djnr97XAhVGMY8KHVBEDH0QsAQIKQ&biw=1024&bih=498

      Hapus
    7. helikopter SAR basarnas utk misi di perairan tawar & laut

      aw 139πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      http://juniansyah.info/wp-content/uploads/2016/11/FB_IMG_1478429099782.jpg

      dauphinπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      http://riauaktual.com/application/views/web/berita/79514902178-kondisi-3-korban-tewas-terjepit-bangkai-heli-basarnas-di-temanggung.jpg

      bolkowπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      http://www.lintasntt.com/wp-content/uploads/2015/11/helikopter-sar.jpg

      dron BASARNASπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://pbs.twimg.com/media/CURfuswUAAAngXg.jpg

      Hapus
    8. 4.KKP(Indonesian Ministry of Marine Affairs and Fisheries)

      brani macem2 ditenggelemin ama kumendan kkp lohπŸ’£πŸ’£πŸ’£ haha!

      KN OrcaπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      60m, 25 knot
      https://www.youtube.com/watch?v=kCZhxCfyz68

      KAPAL PENGAWAS PERIKANAN ORCA - 01πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=ijnUQ53W2lw

      Hapus
    9. 5.Bea & Cukai (Indonesian Customs)

      Jenis kapal bea cukai dari 42m-
      Perlengkapan Penunjang Tugas DJBC - Kapal PatroliπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=DJZwqjgdnsA

      KAPAL BARU BEA CUKAI (60 METER). KAPAL BC 60001 DAN 60002, PRODUKSI PT. DUMAS SHIPYARD, SURABAYA, INDONESIA. Meriam air, helipad, sea riderπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=pn4EXUjYlfk
      https://www.youtube.com/watch?v=Ab2Xhu7k040

      Kapal Patroli Bea dan Cukai RI 30006. Sea rider tim mluncurπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=qmgKAOxeWeg

      Kapal Patroli Baru Bea dan Cukai BC 20009 dan BC 30004.πŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=s3IDtUj0pEQ

      Kapal Pemburu Super Cepat VSV BC-1602 Milik Bea Cukai. Anti pluru, buatan lurssen werft(jerman) Top speed 50knotπŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸš€πŸš€πŸš€
      https://www.youtube.com/watch?v=F3oEH-j4xKE

      video operasi penangkapan penyelundup yang melawan petugasπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://www.youtube.com/watch?v=gpaOFc9E5TI

      Hapus
    10. di indo emang beda, kita dipecah 5, di bbrp negara, hmmn ada yg digabung ada yg dipecah bbrp jg, tp gak sebesar disini organisasinya haha!

      yg penting smuanya bersinergi jd satu kesatuan bila terjadi sesuatu yg buruk. oke ocehπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œhaha!

      Hapus
    11. Sangat menggerunkan ompal

      Hapus
    12. bangun terus "BARU" terus om pit haha!πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      kt om daru kombatan cadangan yg tinggal plak n plei...begh okeh ocehπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ haha!

      Hapus
    13. Hello... Pakde Palu gak kena aibonnya om super kan?? 😁😁😷

      Hapus
    14. guwe jadi bubur ituw eibon om lutfi haha! enyaaakkkπŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      aapalagi sambil mentung om mahat batuuuww haha! tung tung tung πŸ”¨πŸ”¨πŸ”¨

      Hapus
  8. Ada yg tau senjata app yg di pasang pada kapal kn tanjung datu?

    BalasHapus
  9. kapal bakamla memang kapal combatan cadangan...fit but no with

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ganteng Hansem ya om daru... πŸ˜€

      Hapus
    2. Fit but no with ka atau songlap???

      Hapus
  10. paling hebat adalah progres kinerja pelindo...etos kerja sangat cepat mengalahkan pt pal...,banyak kapal bappenas...jip..kepolisian dll selesai bersamaan ....kalah deh pt pal

    BalasHapus
    Balasan
    1. ini lagi, kok pelindo om daru?mana perna pelabuhan bikin kapal cuy,
      ah sini setor jidatmuh om daru haha! tung tung tungπŸ”¨πŸ”¨πŸ”¨ haha!

      Hapus
  11. Kenapa kpl buatan Indonesia kelajuannya kayak siput ?
    Contohnya kcr 60 cuman 24knots.
    Kuk dipanggil kpl cepat rudal ?
    Yg nyatanya kpl lambat rudal KLR yg tepat nya.

    Soal ciws itu xperlu kalo frigate kayak gowind ngak perlu ciws karna ngak ada kpl musuh yg bisa hadir di jarak bisa menembakan rudal anti kplnya.
    Karna kpl itu akan dimusnahkan dahulu oleh MKM atau f18.
    Andai ada yg terlepas pun pasti gowind akan menembak dahulu kpl musuh dijarak yg musuh belum tau keberadaan gowind.
    Itu semua udah dipertimbangkan kayak LCS Amerika yg sama sperti gowind 57mm dan dibantu canon 30mm.
    57mm itu bisa membuat jatuhkan missile .lihat tu fire control sistemn yg digendongnya. Sesuatu yg tidak dipunya oleh sigma.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Emangnya you tau, siput max speed-nya berapa knot?

      :D

      Hapus
    2. nach paling demen ama yg alay alay cem nich. brasa cepat & pintar. cuman segini nich hasil pendidikan di malaysia haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      24?macacih haha!😚😚😚 mana linknya?

      coba luh liat kapal angkatan laut denmark dibawah ini

      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_Royal_Danish_Navy_ships

      baca & tunjuk kapal mana yg lebih cepat dari kapal2 kcr tni al?
      kalo luh gak bisa, ntar guwe minta om shed dkk buat mentung jidat luh haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      kerna luh adalah produk pendidikan yg gagal dari negeri jiran sekelas bareng om mahat batu haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      nich alay lbh baik kita edukasi, pake yutub. Biar habis kuotanya haha! 😊 😊 😊

      KCR=kapal cepet rudal, itu gak ada yg speed dibawah 28 knots.

      KCR 60m, kelas Sampari= 28knotsπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://id.wikipedia.org/wiki/Kapal_cepat_rudal_kelas_Sampari
      https://www.youtube.com/watch?v=iGtENUwcSDg

      KCR 40m, kelas celurit= 30knotsπŸ‘πŸ‘πŸ‘
      https://en.wikipedia.org/wiki/Clurit-class_fast_attack_craft

      ciws ak 630 pawaaaaa haha!πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
      https://www.youtube.com/watch?v=2Zqxr1WleuU
      biar ngerti nonton nich Laptop SI Unyil - Pengamanan di Perbatasan RI
      ada kapal, KRI Celurit, KRI Dewaruci dll. Masa kalah ama unyillll haha! πŸ‘» πŸ‘» πŸ‘»
      https://www.youtube.com/watch?v=vKJ435RxhWw


      Hapus
    3. kapal musuh? oohh gak perlu tau jenisnya kan, bebas2 gt. okeh oceh haha!πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

      coba kalo kapal yg beginian datang sbg lawannya gimana alay?

      kira2 slamet gak sluru mkm & f18 ama kapal gowind😚😚😚

      128vls+16 ashm dll..haha!πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰
      https://en.wikipedia.org/wiki/Sejong_the_Great-class_destroyer

      Hapus
    4. macam kuota inetnya alay, om ps.
      uda lemot, gegare bajet kat pula, makanya delay terusss haha!πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    5. Pakde Palu gada.... Cariin link pengamanan laut NKRI yg pake penginderaan jarak jauh (Satelit). 😁😁😁
      Makasih ya Pakde. πŸ™

      Hapus
    6. Aloy@ bila ada wang sila sering2 baca internet supaya tahu kecepatan KCR indonesia...nah tuh kau dah di pentung om palu pakai sejong class,blom lg menghadapi destroyer peter the great rusia dan zumwalt USA apa gowind dan su30 mkm mampu Wkwkwk....bila nak tewaskan kapal dari jauh jauh dan supaya tak terjangkau missile pertahanan udara kapal musuh,su30 mkm mesti guna missile anti kapal jarak jauh yg jangkauannya lebih dari 300 km,missile anti kapal jarak jauh tuh contohnya brahmos,yakhont,taurus ect...ada tak Su30 mkm punya missile anti kapal jauh seperti yakhont,brahmos atau taurus

      Hapus
    7. Knapa pula nak menghadapi russia & usa?

      Bercakap mengenai MKM, su30 indo pula bagaimana? Apa mau bilang udah di modified untuk melengkapi brahmos?

      Hapus
    8. Iqram @ knp pula kau yg panas hati...mesti cakap tuh kerana Aloy cakap LCS gowind setaraf LCS USA Wkwkwk...jd LCS setaraf USA mesti dihadapi LCS Rusia,paham tak

      Hapus
    9. Wow..kalo setaraf kapal Taiwan kena hadapi kapal China. Kalau setaraf kapal Korea Selatan kena hadapi kapal Korea Utara.

      Hebat mainan kata panglima perang.

      Hapus
    10. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    11. Kan kawan kau mulakan cakap LCS malaysia setaraf LCS USA Wkwkwk

      Hapus
    12. Dia kata meriam 57mm yang sama. Emmm..gak pergi sekolah?

      Hapus
    13. Canon 57 mm boleh sama tp LCS USA ada CIWS yg melindungi kapalnya

      Hapus
    14. Ni kapal macam mat rempit??? Dipasang CIWS ngak? Tak pasang Tak power ni. Pastikan nanti pasang.

      Hapus
    15. Nash# Wkwkwk...Nash tersedak Wkwkwk...dah sakit keh Wkwkwk

      Hapus
    16. Hehehe..pastikan pasang CIWS ya. Kapal besar begini Sayang klu x Ada CIWS. Jadi sasaran empuk ni d laut.

      Hapus
    17. La...tadi cakap setaraf pasal meriam. Dah tahu salah, pusing kepada CIWS pula?

      Gak punya point bro?

      Hapus
    18. Malaysia oh Malaysia Pandir nya Tiada berkurang..Malaysia Bangsa Idikt

      Hapus
  12. admin sini ternyata malaysia...suka hapus comment aku

    BalasHapus
    Balasan
    1. Rasanya anda tulis komen guna bahasa kasar kot... adalah lebih baik kita sama2 berkomentar dgn bahasa sopan org2 timur..

      Hapus
    2. Lah bukan anda admin nya om sundalawaru?? Btw sudah lama tak main disini..apa kerna maxdefense di ban sama duterte??

      Hapus
    3. Kasian. Menagih simpati mat rempit.

      Hapus
    4. Iqram,apalah kau nih bawa2 nama aq....oh,i know rupanya Iqram rindu di gangbang om daru Wkwkwk

      Hapus
    5. Setahu aku..kau yang dikecewakan. Mau berlibur dengan nagapasa tapi diliwat suwandaru & malon destroyer.

      Nagapasa udah bisa selam?

      Hapus
    6. Iqram@ ada link tak naga tak boleh selam,kl link scorpene tak boleh selam banyak Wkwkwk

      Hapus
    7. Bateri tak ditukar. Kilo Vietnam pun dah bole launch missile.

      Seram deh.

      Hapus
    8. Baterai rusak tapi boleh selam dari pada baterai berkuasa penuh tp tak boleh selam laksana banana boat Wkwkwk

      Hapus
    9. Baterai rusak tapi boleh selam.

      Panglima gila. Wkwkwkw

      Hapus
    10. Yg tak logic dan gila ada submarine punya baterai berkuasa penuh dan sihat tp tak boleh selam Wkwkwk...lawak jer Wkwkwk

      Hapus
    11. Isu kapal selam tak menyelam ni sebenarnya masa submarine ni dalam waranty (10tahun lepas)... skrg selepas 10000 jam berbakti dilautan.. kapal selam ini diservice dan kembali bertugas macam biasa... selepas malaysia menggunakan kapal selam.. indonesia mula menambah bilangan kapal selam mereka dan akan memasang peranti khas dilautan utk mengesan kapal selam pihak lawan.itu tandanya kapal selam malaysia berfungsi dgn baik..rasanya isu ni dah lapuk sgt berbanding isu bateri nagapasa tu..

      Hapus
    12. Pasang peranti khas sebab takut scorpene ceroboh perairan indo.

      Nagapasa pula tak boleh selam, torpedo pun tiada. Macam mana nak hadapi scorpene.

      Nak harap PKR? emmmmm...

      Hapus
    13. Kerana tak boleh selam makanya di service

      Hapus
    14. Nagapasa tak boleh selam dibiar begitu aja atau ditukar baterai?

      Kasian liatnya. Kilo aja bisa selam. Inikan pula mainan korea masih baru & dalam warranty lagi.

      Hapus
    15. Saudara iqram saya perhatikan coment bro byk yg trolll....dan buat teman2 indonesia marilah kita bercoment dg santun, menbahas msalah pertahanan dg pengetahuan yg kita miliki,... yg jelas dg pelancaran kapal KN Tj Datu sbg point sbg usaha Pemerintah utk memperkuat keamanan dilaut, tp yg perlu dicermati adalah Penamaan kapak Tj Datu...dimna bbrapa tahun kebelakang Pemerintah Malaysia pernah Membuat Mercusuar di wilayah RI...dimana wktu it Pemerintah langsung Mengirim Kapal perang yg bersaize kecil...setelah pengiriman kapal perang, kapal perang TLDM tak pernah lagi berani mengawal pembuatan Merchsuar tsb yg akhirnya di Bongkar sendiri olh Pemerintah Malaysia ....saya bukan meremehkan TLDM jika memang wil Tj Datu memang kepunyaan Malaysia kenapa tk berani nelanjutkan pembangunan Mercusuar tsb....kejadian2 spt sdh bbrapa kali terjadi, termasuk pembangunan Mercusuar Di Ambalat, dimana Pemerintah indonesia berusaha membuat mercusuar namun selalu diganggu olh kapal TLDM, namun stlh Pemerintah Indonesia mengirim kapal perang Kapal TLDM tak pernah lagi berani memasuki wil Ambalat....

      Hapus
    16. Bro didi...sperti ku pernah liat nama ini di blog malaysia. Mungkin orangnya lain...tapi fakta berhujahnya sering diputar belit seperti mat rempit.

      Anda hanya melihat troll dripd aku. Teman dari bangsa mu bagaimana? Rajinkan diri anda untuk melihat siapa yang putar belit fakta & troll di posting2 lepas.

      Hapus
    17. Masalah ambalat Dan tanjung datu Masih dlm perbincangan antara Malaysia Dan Indonesia. Tmpt ini Masih belum tentu siapa pemilik nya. Klu kedua dua negara tidak Ada kata sepakat. Jalan nya malaysia Dan indonesia kena bawah kes ini ke makamah antarabangsa di belanda. Dari situ nanti akan menentukan kepemilikan kawasan tersebut.

      Hapus
    18. Saudara ndahari nash...Tj Datu tdk berapa jauh dr kec Paloh ia nya masuk dlm kab Sambas, kami Nelayan Kalbar sering menangkap ikan d sekitaran Tj Datu, sewaktu kes kejadian Tj Datu, Pemerintah Malaysia sendiri yg mencabut Pancang Mercusuar, sec Politik Pemerintah Malaysia sdh menyadari kekeliruannya, Bahkan Presiden Jokowi langsung megunjungi Tj Datu it mpk Sinyal kuat yg dikirimkn langsung bpk Presiden "dan menyatakan ini Wilayah Kami...

      Hapus
    19. Buat Saudara Iqram saya memang pernah bercoment di website Malaysia tp jarang, disini saya mengajak berbincang yg sehat, saya jga menghimbau teman2 bloger Indonesia tuk berbicara berdasarkan fakta bukan berbicara Asbun...

      Hapus
    20. Didi@ biasalah Iqram tuh troller sejati,suka karang cerita sendiri,nagapasa di kata tak boleh selam tapi di minta mana link nagapasa tak boleh selam dia bengap Wkwkwk....sebentar lg pun dia cakap apache indonesia boleh sewa Wkwkwk..makanya aq penat nak layan troll2 seperti Iqram nih bro

      Hapus
    21. Bukan sebab Malaysia keliru. Kerana tempat itu Masih dlm status pertindihan dan Masih dlm status pertikaian kedua negara. X boleh lakukan apax2 tanda di kawasan yg Jadi rebutan itu. Itu sebab malaysia Kena robohkan mencusuar demi menghormati dan menjaga kestabilan kawasan. Klu tdk dirundingan x boleh diteruskan. Mo cerita lebih pun x guna sbb Masih ditahap perbincangan secara baik kedua negara. Klu x boleh settle juga bawa ja lah ke belanda.

      Hapus
    22. Didi

      Ianya kawasan yg masih dpertikaikan. Tidak ada pihak yg dbenarkan membina sebarang bentuk binaan disitu. Baik Malaysia mahupun indonesia.

      Hapus
    23. Pelik dgn forumer indo..malaysia.berundur bukan sebab takut tapi untuk menghormati jiran tetangga... bila malaysia berundur dibila malaysia takut.. bila malaysia bertahan dikawasan tu dituduh mencuri hak org indo pulak.. buat salah..tak buat pun salah.. ermmm..

      Hapus
    24. Saudara Dein bukan msalah pelik...Clueny Pemerintah Malaysia berani meganggu kedaulatan indonesia ketika kondisi indonesia sedang lemah akibat sekatan yg dilakukan olh Amerika, namun kini ketika keadaan Indonesia sdh membaik Pemerintah malaysia tdk berani lagi mengirim kapal perangny masuk k wil Ambalat dan Tj Datu...Skrg Mercusuar pon sdh wujud di Ambalat, it sbg bukti kepemilikan wil suatu negara, yg berarti adanya pengelolaan dr Pemerintah Indonesia, Kami belajar dr kejadian sepadan dan ligitan, dimana pemerintah malaysia melakukan pengelolaan di wil tsb, padahal wil tsb msh dlm sengketa...yg akhirny Pemerintah Malaysia memenangkan perundingan tsb....

      Hapus
    25. Malaysia Bangsa Penakut..Malaysia sickman from Asean

      Hapus
    26. Didi junaidi... indonesia jangan lupa apa yg mereka telah buat pada malaysia ketika operasi gamyang malaysia... ketika malaysia masih bertatih untuk bangun.. indo hantar tentera sehinggakan malaysia terpaksa memohon bantuan tentera komanwel... malaysia berkekuatan 20k dan indo berkekuatan 380k tentera.. sesuatu perbandingan yg tak adil... skrg malaysia dituduh pulak membuli indonesia..macam kelakar la.. disebatik rakyat indonesia bebas masuk ke tanah malaysia utk mencari sumber makanan tanla dihalang oleh tni yg berkawal tapi bila rakyat malaysia masuk sikit sahaja terus heboh dimedia massa mereka... tapi tu la kan.. malaysia selalu dipandang jahat oleh indonesia...

      Hapus
    27. Rahman.. loe kata malaysia penakut... bila malaysia menceroboh loe kata malaysia pencuri ... bila malaysia berundur loe kata malaysia pengecut.. habis indonesia tu camana pulak.. hanya berani dgn negara yg lemah je ke...

      Hapus
    28. Dein@ rakyat malaysia sering ceroboh sempadan tanpa permisi,jgn cakap banyaklah

      Hapus
  13. tulis tentang ciws pun kasar dimana?

    BalasHapus
  14. tuh kan??????admin sini sangat cinta aku.....tulisan dikit2 dihapus lagi

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bodoh la kau ni...troll la apa lagi...admin suka troll, baru tak dihapus. Tu pun tak boleh fikir.

      Hapus
    2. Iqram, semua orang disini tahu kaulah yang paling pintar. Tapi tak pantas kau sering pakai kata-kata "bodoh"....
      Tirulah netter lain yang sopan.
      Kau "tampak" pintarpun, tak pernah kulihat tulisan kau di blog militer Malay maupun Indo....
      Stay cool bro, nggak usah mancing-mancing sumpah serapah....

      Hapus
    3. Panji@ biasalah Iqram tuh bro troller sejati Cem katak dibawah tempurung

      Hapus
    4. Mat rempit

      And what are u? An angel?

      Hapus
    5. Mat Rempit, tetap cool bro...
      Tak enak baca, sumpah serapah dibalas sumpah.
      Om Palu dah kasih contoh, bila ada throller, cukup kasih data..

      Hapus
  15. Selamat Datang Di 7LiveBet Situs Betting Terbaik Dan TerpercayaDapatkan
    Hot Promo Hanya Di 7LiveBet(.)COM :
    * HOT PROMO NEW MEMBER
    * BONUS TURNOVER POKER 0.3%
    * BONUS CASHBACK SPORTBOOK 15%* PROMO UANG TUNAI 5JT
    * BONUS REFERRAL 5% SEUMUR HIDUP

    BCA - MANDIRI - BNI - BRI

    Link Resmi : www(.)7LiveBet(.)com
    Link Alrternatif : www(.)7LiveBet(.)Asia

    UNTUK INFO SELENGKAPNYA SILAHKAN HUBUNGI KAMI DI :
    PIN BBM DC71D9A0
    WA +6281271235854

    WEBSITE PREDIKSI di :
    PREDIKSIBOLA118(.)COM

    Sports
    Live Casino
    IDN Poker
    Slots Games
    IDN Live

    BalasHapus
  16. ko tau ke apa yg aku tulis?hingga cakap troll??

    BalasHapus
    Balasan
    1. Aku suruh kau troll bingai. Admin ni suka kepada troll baru tak dihapus.

      Musibat.

      Hapus
  17. oooo suruh buat troll ye?.....nape malaysie tak de heli attack?....apa takut enjin kena curik?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Boleh tanya jenderal Iqram lah tuh

      Hapus
    2. Actualy its called attack helicopter. Not heli attack. Tanya org politik kami. The same old bullshit over and over again.

      Hapus
    3. Suwan... salam satu powerbank...

      Hapus
  18. Buat masa ni malaysia masih fokus kepada helikopter tempur jenis ringan sahaja sesuai untuk diletakkan dibawah esscom..utk helikopter jenis berat macam apache semua tu belum lagi sebab malaysia amalkan konsep bertahan dan bukannya menyerang...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sesuai dengan ancaman. Tak perlu hadapi pengganas dengan overpower asset.

      Ibarat memburu seorang pemberontak menggunakan kereta kebal.

      Hapus
    2. Saya kira bukan karena konsep bertahan atau menyerang bro....
      Kondisi sekarang, pilihan terbaik, prioritas di TLDM.
      Malay dah punya light attack heli, tu dah cukup. Tak urgent heli sekelas apache...
      Just my opinion..

      Hapus
    3. Bro rempit asyik ulang pasal takde enjin je ni.. kalau kami ungkit pasal kapal selam nagapasa pake powerbank camana ye.. asyik ulang cerita lapuk je.. memalukan forummer indo je.. macam takde idea nak berdebat... ermmm

      Hapus
    4. Dein@ pasal nagapasa pake power bank ada kau tengok,tak de kan,mana ada submarine guna power bank,kalo pasal jet pejuang malaysia tak de engine ada,real,fact,tak di buat2 beritanya,tak hoax

      Hapus
    5. So.. apa kaitan dgn helikopter tempur takde enjin pulak ni.. yg jet pejuang takd enjin tu pun satu je..kenapa nak pukul rata semua jet 2 malaysia yg ada.. nak tanya.. betul ke.. jet indon tak boleh lancar misil dna terbang malam kerana indo beli basic je..

      Hapus
    6. Isu nagapasa pake powerbank tu... kalau betul pun ks tu pake powerbank takan la indo nak mengaku.. malu tu...

      Hapus
    7. Dein@ kau pun tahu tak de submarine guna power bank,kalo cakap kau pandai tapi hoax semua,makanya sering baca,di situ kau tengok jet pejuang sering latihan malam

      Hapus
  19. malaysie sememangnyer menggatal soal enjin.,,,enjin ngan malaysie berpisah tiada....kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Salam satu powerbank.. ingat nagapasa... ingat powerbank

      Hapus
    2. Dein,kerana iri sangat lihat naga boleh selam Wkwkwk

      Hapus
  20. Selamat Datang Di SenidominoQQ Agen Poker online terbaik
    SeniDominoQQ akan Melayani Customer Service yang siap selama 24jam Non-Stop loh bos
    dan dengan tingkat kemenangan hampir 95%

    1 User ID untuk 7 game
    Minimal Deposit kami Hanya sebesar Rp 20.000,- & Minimal Withdraw kami Rp 20.000,-
    HOT PROMO wwwSeniDominoQQ yaitu :
    BONUS TURNOVER 0.3% SETIAP Harinya ( jam 14.30 wib )
    BONUS REFERRAL 20% SEUMUR HIDUP
    BCA - Mandiri - BNI - BRI - Danamon
    Ayoo Segera Bergabung dengan kami Hanya di:
    Link resmi : www(.)SeniDominoQQ(.)com
    Link alternatif : www(.)Seni99(.)com

    Untuk info selengkapnya silahkan hubungi kami di :
    - FACEBOOK : SENI QQ
    - TWITTER : Seni_QQ
    - PIN BB : 561A1388
    - WA : +85515635548
    - Wechat : seniqqcs1
    - Line : Seniqqcs1

    Agen Poker
    Agen Poker Online
    Agen Poker Terpercaya
    Poker Online
    Agen Aduq
    Agen Domino99
    Agen DominoQQ
    Agen BandarQ
    Agen Sakong
    Agen Capsasusun

    BalasHapus